Můžou nás povolat, ale studium v Česku si užíváme, říkají mladí ukrajinští piloti

Studium letectví v České republice aktuálně absolvují dvě desítky mladých Ukrajinců a Ukrajinek. Ti si podle svých slov pobyt v ČR užívají a jsou vděční za příležitost, kterou by vzhledem k válce ve své domovině nedostali. Zároveň je ale trápí myšlenky na rodnou zemi, která už téměř dva roky čelí ruské invazi. Teoreticky by se do obrany Ukrajiny tito mladí piloti mohli zapojit, pokud by jim přišel povolávací rozkaz k armádnímu letectvu. Dvojice mladých pilotů nyní promluvila pro CNN Prima NEWS.

„Nějaké zkušenosti už máme za sebou. Máme nalétáno zhruba 35 hodin a začínáme létat sami,“ popsal CNN Prima NEWS mladý aspirant na pilota Danylo Osadčij. On a jeho spolužáci jsou v Česku od září loňského roku. Podle svých slov si pilotování vyloženě užívá. „Krajina je při pohledu z pilotní kabiny moc krásná,“ říká s úsměvem rodilý Kyjevan Danylo.

Je jedním ze dvou desítek Ukrajinců, kteří dorazili do Česka studovat pilotní školu. Společně s ním je tu třeba Vira Lytvynová pocházející z Dnipra, města, které není příliš vzdálené válečné frontě.

ČTĚTE TAKÉ: REPORTÁŽ z „československého“ Užhorodu: Penze 1836 korun, válka za humny a plno žigulíků

Na osobní vyžití nikdo z nich moc času nemá. „Není moc prostoru na cokoliv jiného. Ale jsme skutečně vděční, že tady můžeme být, protože na Ukrajině nemáme možnost pilotovat. Je to deprimující,“ říká Vira.

Její vlast je už téměř dva roky v otevřené válce s Ruskem, které na konci února 2022 zahájilo do sousedního státu invazi. Situace v jejich vlasti je tíží, ale podle svých slov to zvládají při pilotování a studiu vytěsnit. „Situaci na Ukrajině sledujeme a myslíme na to, co se děje doma, ale při pilotování nás to neovlivňuje. Jsme schopni se stát piloty a to je pro nás teď to nejdůležitější,“ doplňuje Danylo pro CNN Prima NEWS.

Práce pro české aerolinky nebo boj s Rusy?

Ukrajinští studenti letectví z Národní letecké univerzity v Kyjevě (NAU) by své studium v rámci spolupráce s ČVUT měli zakončit během letošního roku. V prosinci je čekají závěrečné a pilotní zkoušky. Nezříkají se ani možnosti, že by mohli pracovat v Česku. „Byli bychom poctěni, kdybychom mohli pracovat pro některé české společnosti. Kdyby si nás vybraly za piloty, byli bychom rádi,“ komentoval Danylo.

Je možné, že vzhledem ke svému ukončenému výcviku budou povoláni ke službě v armádním letectvu. „Ta možnost tu je, ale museli by nám zajistit dodatečný výcvik pro vojenské stroje. Je to naprosto odlišné od běžného letectví. Ale myslím, že tu šance nabídky přidat se k armádnímu letectvu je,“ pokračoval mladý Ukrajinec.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že jedenáct pilotů a tři pilotky jsou na výcviku v Karlových Varech, dalších šest v Benešově.

Na projekt výcviku mladých ukrajinských pilotů přispělo Česko z rekonstrukčního programu pro Ukrajinu částkou 22 milionů korun. „Ukrajině neposkytujeme pouze okamžitou humanitární pomoc. Podporujeme také stabilizaci a budoucí rozvoj. Po skončení bojů bude Ukrajina potřebovat rychlou obnovu své infrastruktury, jejíž nedílnou součástí je civilní letecká doprava. Vládním darem podporujeme vzdělávání leteckých specialistů na Ukrajině podle evropských norem,“ řekl při představování projektu šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

PODÍVEJTE SE: CNN na ukrajinské východní frontě

Tagy: