Šílený ukrajinský vynález. Vojáci se pochlubili „dronem samurajem“, poletuje s ostrou katanou

Šílený ukrajinský vynález. Vojáci se pochlubili dronovým samurajem, lítá s katanou.

Dron samuraj? Ukrajinci se pochlubili šíleným vynálezem.

Válka na Ukrajině vede bojovníky na obou stranách ke kreativním až bizarním nápadům, jak likvidovat protivníky. Velkou roli už sehrály drony, a právě jejich četné úpravy a modifikace neznají hranic. Po ukrajinském „létajícím kulometu“ se tamější instruktoři pochlubili novým výtvorem – dronem s přimontovanou katanou. S tradičním mečem japonských samurajů si dokonce i zalétali.

Drony se staly naprosto klíčovým prvkem na moderním bojišti. Obří množství videí z ukrajinské fronty, kde bezpilotní stroje pouští granáty do zákopů nebo plnou parou narážejí do obrněných vozidel, to ostatně dokazuje. Už ani nezáleží na tom, zda se vojákům dostanou do ruky zemědělské, či komerční natáčecí drony – pro všechny se najde uplatnění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci oslavují nové hrdiny. Chloubu Rusů jsem zničil díky videohrám, překvapil střelec

Bylo otázkou času, kdy nápady, jak vylepšit drobné stroje, neskončí jen u průzkumných a bombardovacích letek. Ukrajinci se nedávno například pochlubili svým modifikovaným zemědělským dronem DJI Agras T30, který má po bitevním poli rozsévat zkázu z kulometu PKM ráže 7,62mm a granátometu Bullspike AT. Ačkoliv jde spíše o raritní experiment jako ze sci-fi filmu, vojáci s podobnými invencemi přicházejí čím dál častěji.

Internetovou senzací se v lednu stal „dron samuraj“, který se objevil na videu ukrajinských leteckých instruktorů. Ti ukázali drobnější létající stroj, k němuž přimontovali katanu – meč japonských samurajů. Na první pohled bizarní vynález měl ve vzduchu trošku problém s vyvážením hmotnosti, jakmile ale nabral rychlost, už letěl relativně stabilně.

Těžko říct, nakolik se koncept dronů s mečem ujme v praxi, přece jen asi bude efektivnější na stroje přimontovat výbušniny a poslat je vstříc ruským zákopům či obrněným vozidlům. Jak ale v diskusním vlákně na platformě X uvedli někteří komentující, se silnějším motorem by dron dokázal unést jak granáty, tak meč. V boji na blízko by mohl zraněné či omráčené nepřátele ještě nepříjemně potrápit.

Schopní průzkumníci i granátníci

Nejde přitom o první pokus. Už na podzim loňského roku se Ukrajinci neostýchali ukázat katanu přimontovanou na FPV dron. V té době přiznali, že kvůli slabším motorům nejde o příliš ovladatelnou zbraň.

Hlavní role dronů zůstává stejná – prozkoumávat okolí a natáčet z bezpečné vzdálenosti dění na bojišti, označovat cíle pro dělostřelectvo či shazovat granáty na jednotlivé nepřátele a vozidla. Nemalou měrou na drony pro Ukrajinu přispívají i Češi, někteří v Praze tisknou také drobné součástky na 3D tiskárnách. Nejčastěji jde o mechanismy pro shazování výbušnin.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obří odstřelovací puška Pán obzoru zlikvidovala ruského vojáka vzdáleného téměř čtyři kilometry. Podívejte se, jak smrtící zbraň vypadá.

Tagy: