Mynář zneužívá Zemanovo zdraví. Je to ubohá parodie, hodnotí Stehlíková video z ÚVN

Džamila Stehlíková

360° 21.10.2021

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková se znovu ostře pustila do blízkého okolí prezidenta Miloše Zemana. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedla, že hradní kancléř Vratislav Mynář zneužívá zdraví hlavy státu a nechápe váhu lidského života.

Vratislav Mynář na čtvrtečním brífinku ukázal videozáznam z týden staré schůzky v Ústřední vojenské nemocnici, kdy Miloše Zemana navštívil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Na záběrech je vidět, jak hlava státu Vondráčkovi podepisuje dokument o svolání Sněmovny.

Hradní kancléř se během brífinku rovněž důrazně ohradil proti nařčením, že by Kancelář prezidenta republiky neinformovala dostatečně o zdravotním stavu Zemana, nebo dokonce zfalšovala jeho podpis. Psychiatrička Džamila Stehlíková zveřejněné video považuje za Mynářovu hru a vytváření paralelní reality.

„Miloš Zeman, kterého znám, by v dobrém slova smyslu rozdával rány a rozhodně by nepůsobil takhle. Pan Mynář nechápe váhu lidského života. Tou fraškou snižuje význam Zemana. Jde o ubohou parodii a Mynářovu snahu udržet si moc. Mohl se zdržet toho divadla a ponižování lidské důstojnosti,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Hradní kancelář čelila poslední dny ostré kritice za to, že Zemanův zdravotní stav zamlčovala. Se zprávou, že prezident není schopen plnit své pracovní povinnosti, přišel až v pondělí předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který citoval dopis od lékařů z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Mynář tu samou zprávu obdržel už 13. října. Přesto o den později došlo za jeho přítomnosti k setkání Radka Vondráčka se Zemanem na půdě nemocnice. Hradní kancléř se ohledně svolání schůzky hájil tím, že zprávu obdržel až v době, kdy už byla návštěva domluvená. Proč ji ale po zjištění nových skutečností nezrušil, při brífinku nezmínil.

To Stehlíková považuje za absurdní. „Zdravotní stav může posuzovat jen lékař. To nemůže laik, který přijde bez respirátoru a pláště a obtěžuje pacienta prací, i když podle zprávy toho prezident nebyl schopen. Mynář by neměl zneužívat Zemanovo zdraví. Že se člověk dokáže podepsat, neznamená, že dokáže vykonávat práci,“ zmínila.

Stehlíková se ke zdravotnímu stavu prezidenta veřejně vyjadřovala už před volbami. Zmínila například, že Zemanovy zdravotní problémy souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou a že prezident kvůli závislosti na alkoholu dlouhodobě odmítal hospitalizaci. Hrad ji za její prohlášení hrozil žalobou. Stehlíková však ve čtvrteční 360° uvedla, že tak zatím neučinil.

Tagy: