Katastrofální bouřky a záplavy zasáhly i Rakousko. Země hlásí ztráty na životech

Bouřlivé počasí potrápilo i sousední Rakousko.

Bouřlivé počasí potrápilo i sousední Rakousko

Bouřlivé počasí potrápilo i sousední Rakousko. Při mohutných záplavách tam zahynul nejméně jeden člověk. Další muž, kterého strhla rozvodněná řeka, se pohřešuje. Povodně a sesuvy půdy zasáhly v noci na čtvrtek hlavně Korutany.

Jednou za sto let. Tak časté je podle statistiků spadnutí tak velkého množství srážek během tak krátké doby. „Mysleli jsme si, že je konec světa. Kvůli bleskům, krupobití a dešti jsme viděli jen bílou barvu. Jako při apokalypse. Byla to katastrofa,“ svěřili se obyvatelé ze zasažené rakouské oblasti.

Řeky a potoky se vylily z břehů a mohutné sesuvy půdy zavalily domy. Nebývale silné deště způsobily, že za pouhé tři hodiny spadlo více než 100 litrů vody na metr čtvereční. „Za několik hodin tu napršelo tolik, jako průměrně za celý červen,“ uvedl Gerhard Hohenwarter z Rakouského institutu pro meteorologii a geodynamiku.

Do obcí se záchranáři nemohou dostat

Úřady vyzvaly obyvatele, aby nevycházeli z domovů. „Jsme svědky ničivé scenérie. Do mnoha vesnic se ani nemůžeme dostat. V tuto chvíli se snažíme postupovat metr po metru,“ svěřil se bezpečnostní pracovník Daniel Fellner. Na řadě míst zatarasil ničivý živel silnice. Některé lidi proto museli záchranáři evakuovat pomocí vrtulníků.

„Naším nejdůležitějším úkolem je teď nějakým způsobem znovu obnovit hlavní silnice, abychom mohli přesunout techniku a stroje tam, kde je potřebujeme,“ dodal Fellner. Ještě ve čtvrtek by se mělo podařit připojit většinu domácností v zasažených oblastech k elektřině. Postupně pak začnou obyvatelé napravovat napáchané škody. Ty jsou podle hejtmana okresu enormní.

Tagy: