Na Česko udeří silný vítr s deštěm, Sněžku zasáhl orkán. Na horách bude sněžit

Silnice popadané stromy

Počasí 17.1.2022 6:50

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu varují před silným větrem téměř na celém území, na Sněžce řádí orkán. Zapomenout byste neměli ani na deštníky, od rána prší, později přijdou smíšené srážky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C.

Od pondělního rána je zataženo až oblačno. Zpočátku místy a odpoledne na většině území se objeví déšť a přeháňky, ve výšce nad 500 metrů i srážky smíšené nebo sněhové. „Ve výšce nad 800 metry se mohou tvořit i sněhové jazyky,“ upozorňují meteorologové. K večeru by srážek i oblačnosti mělo ubývat.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C, na horách kolem bodu mrazu. Vát by měl čerstvý západní vítr, který postupně bude zesilovat a v nárazech dosahovat rychlosti 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h). „Hrozí poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty,“ uvádějí meteorologové.

Ti před silným větrem, který na horách může dosahovat rychlosti 90 až 110 km/h, varují v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraj a na Vysočině.

Sněžku v ranních hodinách zasáhl vítr o rychlosti orkánu. V nárazech měl až 126 km/h, hranice orkánu je 118 km/h. Vichřice zastavila oba úseky lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku a také šestisedačkovou lanovku ze Špindlerova Mlýna na Pláně. Horská služba Krkonoše vydala výstrahu před velmi silným větrem, turisté se mají mít na pozoru místy i na vyfoukaný a zledovatělý terén.

K večeru by měl vítr slábnout, varování meteorologů končí s 18. pondělní hodinou.

V noci na úterý bude jasno nebo polojasno, na jihozápadě až oblačno. Místy se mohou objevit slabé sněhové přeháňky. Nejnižší teploty klesnou k 1 až -3 °C, vát bude mírný vítr o síle 3 až 7 m/s.

V úterý během dne bude polojasno až oblačno, ojediněle se mohou objevit slabé sněhové přeháňky, zejména na horách. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat mezi 1 až 5 °C, vát bude severozápadní vítr o síle 3 až 7 m/s, pozvolna však zeslábne.

Tagy: