Další erupce sopky u Tongy. Tsunami mohlo postihnout 80 tisíc lidí, hledají se oběti

Australská monitorovací stanice podle agentury AFP zaznamenala v neděli další silnou erupci sopky u tichomořského souostroví Tonga, jejíž výbuch v sobotu způsobil vlnu tsunami. Oběti a škody předchozího výbuchu zatím nejsou známy. Podle prvních dostupných informací si ale vyžádala značné škody na domech a turistických střediscích.

Zatím není známo, Zda si výbuch sopky, který zvedl vlnu tsunami a pokryl ostrovy sopečným popelem, vyžádal nějaké oběti. Agentura Reuters informovala, že se pohřešuje Britka, která společně s manželem vedla psí útulek ve městě Nuku'alofa.

Austrálie a Nový Zéland v pondělí vyslaly k izolovanému souostroví pozorovací letouny, aby posoudily rozsah škod. Diplomat ze zastupitelského úřadu Tongy v Austrálii Curtis Tu'ihalangingie vyzval svět k trpělivosti, zatímco vláda rozhoduje o prioritách pomoci postižené zemi.

Další hrozbu představuje covid

Tonga se obává, že by pomoc určená lidem postiženým zemětřesením mohla na ostrovy zavléct nákazu covidem, který se tu zatím nešíří. „Nechceme, aby nás zasáhla další tsunami. tentokrát covidu,“ řekl diplomat agentuře Reuters.

„Když lidi vidí tak ohromnou erupci, chtějí pomoci,“ dodal. Zároveň upozornil, že veškerá pomoc mířící na ostrovy bude muset projít karanténou a je pravděpodobné, že z letadel dopravujících pomoc nebude smět nikdo vystoupit.

Podle výstrahy centra pro monitorování sopečného popela (VAAC) v australském Darwinu byla nejnovější erupce podmořského vulkánu Hunga Tonga-Hunga Ha’apai zaznamenána v neděli ve 23:10 středoevropského času. Velké vlny v okolí sopky registrovalo také americké Tichomořské centrum pro varování před tsunami, které uvedlo, že by mohly být způsobeny dalším výbuchem.

Popel je nebezpečný

Předtím vulkán vybuchl v sobotu brzy ráno SEČ. Obrovský oblak popela, páry a sopečných plynů se podle satelitních snímků zvedl do výšky zhruba 20 kilometrů. Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce podle serveru BBC News v neděli sdělila, že podle jejích odhadů mohlo být erupcí nebo přílivovými vlnami a záplavami postiženo až 80 tisíc lidí.

Sobotní erupce trvala osm minut a byla natolik hlasitá, že ji jako vzdálený hřmot popsali i obyvatelé na 800 kilometrů vzdáleném Fidži. Sonický třesk zaslechli podle agentury AP také obyvatelé Aljašky. Vlna tsunami způsobená výbuchem zasáhla pobřeží Tongy, Fidži nebo Americké Samoy, ale i Japonska, Chile nebo Spojených států. Na mnoha místech způsobila lokální záplavy. V Peru se při nich utopili dva lidé.

Následkem výbuchu byl také přerušen důležitý podmořský kabel, čímž byl na Tonze způsoben výpadek internetu. Provozovatel kabelu agentuře AFP sdělil, že výpadek může trvat ještě dva týdny. Největší obavy nyní vyvolává sopečný popel, který lidé vdechují a může kontaminovat pitnou vodu.

Tagy: