Na covid stále umírá padesát lidí denně. Vláda by měla s uvolněním počkat, míní Kubek

Kubek o epidemických opatřeních

Prezident České lékařské komory Milan Kubek nesouhlasí s rozsáhlým rozvolňováním proticovidových opatření, které plánuje vláda. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle Kubka by měl kabinet postupovat obezřetněji a v případě rušení většiny restrikcí ještě počkat.

Kabinet Petra Fialy (ODS) počítá v průběhu března s velkým rozvolněním. Od začátku měsíce už nebude omezen počet lidí na hromadných akcích. A od 13. března by se měla zrušila povinnost nosit respirátory v budovách. Zakrytá ústa a nos by lidé museli mít jen v nemocnicích, sociálních zařízeních a MHD.

Podle Kubka by vláda měla postupovat obezřetněji. „Řekl bych, že nemoc, na kterou umírá padesát lidí denně, si zaslouží větší respekt. Vláda mohla ještě počkat. Nemyslím také, že bylo taktické to hlásit takhle dopředu, někteří lidé opatření přestanou respektovat dřív, než je kabinet zruší,“ řekl šéf ČLK ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zároveň varoval, že by se situace v budoucnu mohla dramaticky zhoršit. „Pokud se na podzim objeví další vlna, můžeme se dostat do hlubokých problémů. Bylo chybou zrušit povinné očkování pro vybrané skupiny. Nevím, na co vláda spoléhá,“ dodal.

Hostomský: Přiblížili jsme se zdravému rozumu

Plán výrazného uvolňování opatření naopak někteří experti vítají. „Přiblížili jsme se logice a zdravému rozumu. Omikron dovede snadno obcházet respirátory. Nosit je a myslet si, že covid zastavíme, je taková iluze. Vláda rozvolňuje opatrně, což na jednu stranu chápu. Důvod k opatrnosti je. Klidně bych zavedl nošení respirátorů jako dobrovolné,“ řekl biochemik Zdeněk Hostomský v pořadu 360°.

Vláda také ve středu rozhodla, že se od března bude proplácet ze zdravotního pojištění jen jeden test měsíčně. Dosud měly všechny pojištěné očkované osoby hrazených pět PCR testů měsíčně. Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo ke změně, protože v Česku se už téměř nikde nevyžaduje potvrzení o bezinfekčnosti, tedy certifikát o očkování, prodělaném covidu nebo negativním testu.

Tagy: