Proslul drsným vzkazem ruské lodi. Obránce Hadího ostrova se vrací ze zajetí jako hrdina

Autor legendární hlášky o ruské válečné lodi z Hadího ostrova  pohraničník Roman Hrybov  se vrátil ze zajetí do rodné Černigovské oblasti.

Vojáci z Hadího ostrova žijí

Jeho slova, která adresoval ruské válečné lodi, se stala symbolem ukrajinského odporu. Nyní se obránce z Hadího ostrova – Roman Hrybov –⁠ s dalšími kolegy vrátil z ruského zajetí domů do Čerkaské oblasti. Svým odvážným prohlášením si získal respekt lidí z celého světa, Ukrajina mu udělila vyznamenání.

Jednalo se o jednu z prvních ruských akcí proti Ukrajině, která si získala pozornost celého světa. Ruská válečná loď 26. února poslala vzkaz obráncům Hadího ostrova, aby se vzdali, jinak bude střílet. Byl to právě Hrybov, který pronesl nyní již legendární slova: „Ruská válečná lodi, jdi do p***le.“

Třináct ukrajinských vojáků bránilo ostrov, který je vzdálený zhruba 300 kilometrů od Krymu. Poté, co se zvukový záznam z projeveného odporu začal šířit na sociálních sítích, přišla informace, že všichni obránci padli. Jak se však později ukázalo, padli „pouze“ do zajetí.

Nyní se všichni zajatci vrátili domů. Autor legendárního vzkazu dorazil do Čerkovské oblasti, kde žije. Za svůj hrdinský čin si vysloužil vyznamenání za zásluhy. Na sociálních sítích se s jeho jménem nejčastěji pojí jedno slovo: hrdina.

Od tragédie k naději

Informace o údajné smrti všech obránců ostrova vzala za své 28. února díky prohlášení ukrajinského námořnictva, které na sociálních sítích definitivně potvrdilo, že minimálně někteří vojáci přežili.

„Ukrajinští obránci Hadího ostrova jsou stále naživu. Máme obavy o mariňáky, kteří byli zajati ruskými okupanty na Hadím ostrově, ale jsme velmi rádi, že jsou naši bratři živí a zdraví. Obracíme se na světové společenství, aby podniklo všechny možné kroky k ovlivnění Ruské federace ve prospěch navrácení našich lidí,“ připsalo ke vzkazu námořnictvo.

Ukrajina doplnila, že do zajetí padla i civilní loď, která byla na ostrov vyslána v rámci humanitární mise. Jak se nyní ukázalo, minimálně obránci Hadího ostrova se živí vrátili zpět domů jako hrdinové.

Tagy: