Rusko vyzvalo Ukrajince ke kapitulaci. Jděte do pr*ele, reagovali a hrdinně padli

Ukrajinský voják

Hrdinský odpor předvedli podle ukrajinských médií vojáci na černomořském Hadím ostrově. Na této pozici mělo být 13 příslušníků ozbrojených sil, kteří čelili útoku ruského námořnictva. Rusové je měli vyzvat, aby se vzdali. Ukrajinci však reagovali odmítnutím a slovy: „Jděte do p***le.“ Tamní zpravodajské servery posléze uvedli, že všichni obránci padli v boji. Prezident Volodymyr Zelenskyj poté oznámil, že všech 13 vojáků posmrtně vyznamená.

Ukrajinský Hadí ostrov v Černém moři je sice malý rozlohou, ale má strategický význam. Toho si jsou vědomi i Rusové, kteří k němu vyslali válečná plavidla, aby ho obsadili. Pozici se ovšem rozhodla bránit skupina 13 ukrajinských vojáků, kteří zde byli umístěni.

„Tady je ruská válečná loď. Doporučuji vám složit zbraně a vzdát se, jinak začneme střílet. Rozumíte?“ je slyšet z údajného rádiového spojení mezi ruskými loděmi a ukrajinskou posádkou Hadího ostrova, o který se Ukrajinci léta přeli s Rumunskem.

Na ukrajinské straně je posléze slyšet: „Je to tady. Mám je poslat do p***le?“ Ptá se jeden z obránců. Jeho kolega ve zbrani přitakává slovy „pro jistotu“. Následuje jasný vzkaz ruským útočníkům. „Ruská válečná loď, jdi do p***le,“ reaguje přes rádiové spojení ukrajinský voják.

Na dalším videu je pak zachycen ukrajinský voják venku přímo v okamžiku, kdy Rusové začínají pálit.

Rusové tvrdí, že se obránci vzdali

Následovat měla skutečně palba z ruských lodí. Ukrajinská média informují, že všech 13 Ukrajinců na ostrově se i tak odmítlo vzdát a padlo se zbraní v ruce.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že vojáky posmrtně vyznamená. „Na Hadím ostrově, bráníce se do posledního muže, všichni příslušníci pohraniční stráže hrdinně padli. Ale nevzdali se,“ řekl Zelenskyj. Všichni vojáci mají in memoriam dostat titul Hrdina Ukrajiny.

Svoji verzi příběhu ovšem přináší i Rusko. Podle ministerstva obrany Ruské federace Ukrajinci hrdinně nepadli a rozporuje se i jejich počet. Podle Rusů bylo na ostrově celkem 82 Ukrajinců, kteří se měli útočníkům vzdát.

Tagy: