Ukrajina přednesla podmínky pro přijetí neutrality. Rusko má omezit aktivity u Kyjeva

Turecký prezident Recep Erdogan přednáší projev na uvítanou ruské (vlevo) a ukrajinské delegaci před jejich jednáním v Istanbulu.

Ukrajina navrhla Rusku systém záruk, který by mohl vést až k její neutralitě

Ukrajinská delegace na úterním vyjednávání v tureckém Istanbulu navrhla ruské straně systém bezpečnostních záruk. Pokud by fungoval, Kyjev přijme neutrální status Ukrajiny, uvedl podle agentury Reuters jeden z ukrajinských vyjednavačů. Náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin po jednání oznámil, že Rusko výrazně omezí své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černigova. Příští rozhovory by mohli vést prezidenti obou zemí.

Pro přijetí neutrálního statusu musí podle návrhu na celé Ukrajině zavládnout mír. Podle šéfa ruské delegace byla jednání konstruktivní, návrhy Kyjeva nyní prostuduje ruský prezident Vladimir Putin.

Posun při úterním jednání byl podle ukrajinské delegace dostatečný k tomu, aby se prezident Putin setkal se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Příští rozhovor k vyjednávání by tak mohly vést již hlavy států. Podle ruské delegace je však setkání na nejvyšší úrovni možné pouze v případě, že ministerstva zahraničí obou zemí stvrdí dohodu.

„Své území neposkytneme cizím vojenským základnám, stejně jako na svém území nerozmístíme vojenské kontingenty, a nebudeme vstupovat do vojensko-politických aliancí,“ uvedl vyjednavač Oleksandr Čalyj k ukrajinské neutralitě.

Rusko se má stahovat

Návrhy Kyjeva by rovněž zahrnovaly patnáctileté konzultační období o statusu Ruskem anektovaného Krymu a mohly by vstoupit v platnost pouze v případě úplného příměří, řekli vyjednavači novinářům v Istanbulu. Jakoukoliv dohodu také musí schválit Ukrajinci v referendu.

Po skončení mírových rozhovorů náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin oznámil, že Rusko výrazně omezí své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černigově. Krok zdůvodnil zlepšením vzájemné důvěry a vytvořením podmínek vhodných pro dosažení dohody, informovala agentura TASS.

Jedná se o dosud nejpodrobnější a nejkonkrétnější návrhy, které Ukrajina ohledně dohody s Ruskem zveřejnila, napsala agentura Reuters. Garanty navrhovaného bezpečnostního systému by se mohly stát Polsko, Izrael, Turecko a Kanada, uvedla ukrajinská delegace.

Poslední jednání týmů Ukrajiny a Ruska v istanbulském paláci Dolmabahçe na evropském břehu Bosporu trvala zhruba čtyři hodiny. Šlo o první osobní setkání obou delegací od 7. března, od té doby delegace jednaly prostřednictvím videokonferencí. Podle Turecka jednání znamenalo dosud nejvýznamnější pokrok. Ve středu pokračovat nebude, uvedla turecká diplomacie.

Tagy: