Chaos na Haiti: Místní statečně válčí s gangy, formují domobrany a vykonávají lidové soudy

V ulicích haitského města Port-au-Prince stále vládne chaos (18. 3. 2024).

Odborník Kalenda o možné občanské válce na Haiti

Chaos a řádění zločineckého syndikátu stále ochromuje ulice hlavního haitského města Port-au-Prince. Gangy již mají pod kontrolou na 80 procent katastru metropole, díky čemuž ovládají dodávky základních potřeb. Obyvatelé města i mimo něj však vzali zoufalou situaci do vlastních rukou a ozbrojeni většinou jen mačetami brání zločincům ve vstupu do svých domovů. Často však vykonávají nemilosrdné lidové soudy přímo na ulici. Píše o tom web CNN. USA ve středu začaly s evakuací svých občanů z ostrovního státu.

Zločinecké gangy trápí haitské hlavní město již delší dobu. Podle odhadů OSN již ovládají zhruba 80 procent města. Mnoho rezidentů se tak v reakci na takřka válečné podmínky začalo organizovat do skupin typu domobrany, jež jsou mezi místními známé jako bwa kale, informuje web CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Zločinecké gangy na Haiti dosáhly svého. Premiér podal demisi a utekl ze země

Sousedské komunity v rámci tohoto hnutí proti gangům tvoří společná opevnění, vytvářejí sledovací mechanismy s kontrolními stanovišti a dokonce i hlídkami.

Jeden z členů domobrany, jež působí ve čtvrti Canapé Vert, webu sdělil, že jeho skupině se již podařilo odrazit několik útoků zločinného syndikátu. „Zabírají oblasti s velkými podniky a následně vybírají velké výpalné. Drží tam pevně otěže,“ popsal metody gangů.

„Neustále dostáváme výhružky. Říkají, že přijdou a zaútočí na nás, že zničí čtvrť. Proto blokujeme ulice a za pomoci policie provádíme prohlídky,“ řekl také. „Na prohledávání aut se nepodílejí žádní civilisté. Domobrana je vyzbrojena pouze mačetami a holýma rukama,“ dodal muž.

Činnost domobrany je účinná. Podle zprávy Globální iniciativy proti nadnárodnímu organizovanému zločinu z února 2024 se v roce 2023 spojilo několik obydlených oblastí v kopcovité části města své síly s místní policií a podařilo se jim vytlačit gang Ti Makak ze svého území.

Hranice mezi obranou a davovou spravedlností je však velice tenká. Podle zprávy OSN z října 2023 skupiny obránců zlynčovaly stovky podezřelých z členství v gangu. „Snažíme se hlavně bránit sami sebe, není to válka,“ zdůraznil muž. Zároveň však uznal, že s členy gangu neprobíhají žádné soudní procesy.

Místní policie CNN sdělila, že milici dobře zná a dokonce na ni spoléhá. Jeden z velitelů přičítá domobraně zásluhu na záchraně policejní stanice v Canapé Vert před intenzivním útokem gangu loni na jaře. Tehdy mělo být před stanicí zabito a upáleno přes tucet členů gangu.

Nepovolující nátlak gangů vedl v minulém týdnu k rezignaci tamního premiéra Ariela Henryho, kterou požadoval zločinecký syndikát. Regionální vůdci se věnují přípravě plánu pro předání moci v nestabilním chudém státě.

Spojené státy mimo jiné ve středu zahájily evakuaci svých občanů z ostrovního státu na území Dominikánské republiky. Již dříve zemi opustila část zaměstnanců amerického velvyslanectví. Násilí organizovaného zločinu se podle agentur rozrůstá i na místa, která byla dosud považována za klidná a relativně bezpečná.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: CNN uprostřed nepokojů v ulicích Port-au-Prince, hlavního města Haiti

Tagy: