Násilí roste, brzy dojdou zásoby, hlásí lékaři z Haiti. Šéf gangů vyslal nemilosrdný vzkaz

Nepokoje ve městě Port-au-Prince na Haiti

CNN uprostřed nepokojů ve zhrouceném Haiti

Násilí při nepokojích gangů na Haiti nabylo nevídaných rozměrů. Lékaři bez hranic volají z karibské země v krizi o pomoc a varují před nedostatkem zdravotnického materiálu. V úterní tiskové zprávě organizace uvedla, že hlavní logistické trasy jsou nepřístupné. Premiér Ariel Henry, jenž ve stínu událostí ztrácí popularitu a který se v době propuknutí chaosu nacházel v Keni, kde jednal o pomoci, se kvůli zavřenému letišti zřejmě potýká s problémy s návratem do země. Vedle toho vůdce gangů Jimmy Chérizier vyhrožuje bojem do poslední kapky krve.

Hlavní město Port-au-Prince bylo předáno do rukou zločineckých gangů, které pokračují v útocích na policejní stanice. Tak popsal bezútěšnou situaci v ostrovní zemi pro web CNN mluvčí policejního odboru Synapoha Occil Francisco.

ČTĚTE TAKÉ: Záhadný objev v Kolumbii: Podle ufologa mimozemšťan, vědkyně má jednodušší vysvětlení

Tamní jednotky přišly nejméně o osm stanic napříč celou metropolí. Útokům gangsterů čelila i policejní akademie, v níž bylo v té době přes 780 důstojníků ve výcviku. Představitelé Synapohy burcují vládu, aby posílila kapacitu ozbrojených složek kvůli zajištění bezpečnosti místních.

„V tuto chvíli můžeme prohlásit, že naše vedení selhalo. Policie nemá dostatek prostředků k tomu, aby situaci v Port-au-Prince zvrátila ve svůj prospěch,“ dodal Francisco.

Zužující se zdravotnické zásoby

Obyvatelům hlavního města se snaží pomoci nejrůznější humanitární organizace. Například Lékaři bez hranic uvedli, že rozšíří pole své působnosti za účelem ošetření zraněných, jejichž počty se stále zvyšují. „Násilí a chaos v zemi nabraly od minulého víkendu nevídaných rozměrů, což vedlo k vysokému počtu ztrát na životech,“ uvedli dobrovolní medici v úterní tiskové zprávě.

Péče o zraněné se čím dál více komplikuje, jelikož ošetřujícím dochází zdravotnické zásoby a materiál. Hlavní přístav v haitské metropoli je za současné situace těžko přístupný a mezinárodní letiště bylo v souvislosti s výjimečným stavem neprodleně uzavřeno.

„Máme strach, že přijdeme o léky a další zdravotnický materiál. Tyto produkty jsou však vzhledem ke krizi, které tu čelíme, naprosto nezbytné,“ vyjádřili své obavy zdravotníci. Podle údajů OSN vyžaduje humanitární pomoc okolo 5,5 milionu obyvatel, což je téměř polovina celkové populace karibské země.

Do poslední kapky krve

Tamní vláda působí ve stínu teroru v ulicích bezmocně, kvůli čemuž je ze strany obyvatel často kritizována. Premiér Ariel Henry jednal o nepříznivé bezpečnostní situaci v Keni, s jejímiž představiteli se hodlal domluvit na vyslání dalších policejních jednotek, které měly přispět k nastolení pořádku.

V africké zemi se nacházel i v pátek, kdy propukly hlavní nepokoje v jeho domovském státě. Od té doby se o přesné poloze předsedy vlády několik dnů jen spekulovalo. Vládní letadlo s premiérem na palubě pak přistálo v úterý v nedalekém Portoriku, potvrdila Sheila Angleró Mojica, mluvčí guvernéra státu Pedra Pierluisiho. Doplnila, že na místě operují federální agenti z Celní a pohraniční stráže USA.

Z databáze letů však vyplývá, že premiérův let mířil nejdříve do Dominikánské republiky, která spolu s Haiti leží na ostrově Hispaniola, ale v půlce trasy se letoun odklonil právě do Portorika, upozorňuje agentura  AP. Několik hodin předtím oznámili představitelé Dominikány, že pozastavují veškerou leteckou dopravu ke svým západním sousedům.

V čele gangů stanul bývalý elitní policista Jimmy Chérizier, jehož cílem je vládě srazit vaz. Zločinecký syndikát, který během premiérovy nepřítomnosti osvobodil trestance z největší věznice v Port-au-Prince a ozbrojil je, chce svým tlakem zabránit Henrymu v návratu do země. Požaduje rovněž okamžitou rezignaci jeho kabinetu.

„Máme v plánu rozbít celý systém,“ uvedl vůdce gangů, který se prý označuje za novodobého křižáka za zájmy haitského národa. „Budeme proti premiérovi a jeho lidem bojovat do posledního dechu, do poslední kapky krve,“ zdůraznil Chérizier s tím, že obyvatelé „vedou válku za svou důstojnost“.

Šéf syndikátu je mimo jiné obviněn, že ještě na pozici policisty během posledních let stál v pozadí několika masakrů. Jakožto jediný občan Haiti také čelí sankcím ze strany OSN, přičemž představitelé úřadu uvedli, že se „dopustil závažného porušování lidských práv“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Lubomír Zaorálek je přesvědčen, že Trump má jistou podporu bohatých. Cyril Svoboda varoval před chybou republikánky Nikki Haleyové

Tagy: