Na Liberecku zkolaboval běžkař. Svědci i záchranáři mu zachraňovali život přes 20 minut

Vrtulník

Záchrana lyžaře

Pohotovým svědkům i rychlosti profesionálních záchranářů vděčí za svůj život 75letý běžkař, který zkolaboval u stánku s občerstvením na Jizerské magistrále. Muž se znenadání skácel k zemi, v tu chvíli se rozjela náročná záchranná akce.

Stánkař, který byl svědkem kolapsu, ihned sáhl po telefonu a zavolal záchrannou službu. Jeden z běžkařů seniorovi začal provádět masáž srdce. Později se ukázalo, že šlo o lékaře, který se rovněž vydal na běžky. K němu se přidala další žena, oba pak pravidelně pumpovali hrudník a současně prováděli i umělé dýchání.

Posted by Jan Semerádt on Thursday, December 30, 2021

„Na operační středisko jsme dostali výzvu, že je tam pacient se zástavou srdce a že je na místě lékař, který provádí resuscitaci. Do vzduchu okamžitě vzlétl vrtulník z Liberce a vyjela i pozemní posádka z Frýdlantu. Jejího lékaře si na skútr přibral člen horské služby a vyrazil s ním rovněž na místo,“ popsal mluvčí libereckých záchranářů Michal Georgiev.

Běžkař zkolaboval u stánku na Promenádní cestě v samém srdci Jizerských hor. Nejbližší posádka Horské služby byla v tu chvíli na osadě Jizerka. „Vyjeli jsme s kolegou na skútru a na místě jsme byli zhruba za pět minut. Jizerská magistrála byla plná běžkařů, ale všichni velmi ohleduplně uhýbali,“ zmínil člen horské služby Jan Semerádt.

Ten pak spolu s svými kolegy převzal resuscitaci od dvou svědků a v oživování muže pokračoval do chvíle, než na místo dosedl vrtulník s doktorem na palubě. Resuscitace trvala téměř pětadvacet minut, než záchranáři znovu nahmatali tep.

„Kolem dvacáté minuty už to vypadalo beznadějně, ale dali jsme tomu ještě pět minut a povedlo se,“ řekl jeden ze záchranářů. Společně pak seniora naložili do vrtulníku a ten s ním odletěl na specializované pracoviště do nemocnice v Liberci.

Záchranáři se po náročné akci shodují, že pomoc svědků na místě byla rozhodující. „Lidem, kteří poskytovali první pomoc do příjezdu záchranářů, patří velký dík. Vždyť my dnes už nebojujeme o minuty, ale o vteřiny. Každá sekunda rozhoduje o kvalitě budoucího života toho, kdo je resuscitován,“ dodal Georgiev.

Tagy: