Na matku bezcitně zaútočil nožem. Vadila mi její přílišná starostlivost, vysvětloval u soudu

Muž kvůli pokusu o vraždu matky půjde na 12 let do vězení.

Vzal nůž na svou matku a několika ranami do hlavy a hrudi ji chtěl usmrtit. Žena přežila hlavně díky tomu, že se statečně bránila. Zlínský krajský soud za to poslal v pondělí 23letého muže na dvanáct let do vězení. Svůj hrůzný čin vysvětloval tím, že mu vadila matčina přehnaná starostlivost.

Jak zaznělo u soudu, podle rodičů vedl syn do jednadvaceti let běžný život. Po smrti babičky se ale zásadně změnil. Rozešel se s přítelkyní a uzavřel se do sebe. Přišel o práci, o nic a o nikoho se nezajímal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vražda v Jevanech: Oběť brutálního činu měla strach nejen ze svého partnera, tvrdí kamarádka

Pachatelova averze k matce s časem narůstala. „Hromadilo se to ve mně dlouhodobě, vadila mi její přílišná starostlivost,“ zdůvodnil muž z Otrokovic na Zlínsku u soudu svůj drastický čin. „Obžalovaný měl opakovaně zaútočit nožem na horní část těla, hlavu a trup poškozené. Jenom shodou šťastných okolností a náhod s aktivní obranou poškozené nedošlo k fatálním následku na jejím životě,“ popsala pro CNN Prima NEWS státní zástupkyně Renáta Bártková.

Podle psychiatra trpí muž schizoidní poruchou osobnostim, která se mimo jiné projevuje emočním chladem a neschopností vyjádřit své city. Za pokus o vraždu mu hrozilo až dvacetileté vězení. Soudní senát nakonec vyměřil trest na spodní hranici trestní sazby – dvanáct let nepodmíněně.

„Stojí před soudem poprvé, doznal se ke své činnosti. Mamince se při jednání omluvil. Chce se nám věřit, že to myslel vážně,“ zdůvodnila rozhodnutí soudkyně Iveta Šperlichová. Rozsudek zatím není pravomocný. Obě strany si ponechaly lhůty na odvolání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinec po surovém útoku v Teplicích zemřel. Agresora dopadli, zůstává na svobodě

Tagy: