Na Pálavské vinobraní vyrazily tisíce návštěvníků. Burčák tekl proudem

Víno

Vinobraní jsou v plném proudu

Tisíce lidí v sobotu zamířily do Mikulova na Pálavské vinobraní nejen za dobrým pitím, ale i folklórem. Druhým dnem tam pokračují slavnosti vína a burčáku. Ten na Moravě tekl proudem. Návštěvníci i prodejci si pochvalovali atmosféru, víno i burčák.

Za zvuku bubnů a hudby přijíždí na koni do města královská rodina. „Tady v Mikulově se cítím jako doma. A hlavně ať jsme všichni konečně spolu,“ zahájila vinobraní královna. „Ač naše cesta trvala dvě léta, jsme konečně zde. A já jsem rád, že konečně vidím krásné, usměvavé tváře,“ doplnil ji král.

Královská rodina se po roční pauze způsobené koronavirovou pandemií vrátila na Pálavské vinobraní v plné parádě. A s ní i milovníci vína z celé republiky.

Organizátoři na akci vpustí pouze dvacet tisíc lidí. Podmínkou vstupu je doklad o prodělané nemoci, dokončené očkování nebo negativní test na koronavirus.

„Očkovaná nejsem, před chvílí jsem absolovovala test. Když se chce člověk v dnešní době bavit, tak mu nic jiného nezbývá,“ řekla jedna návštěvnic vinobraní. „Letošní burčák je super, včera jsme ochutnali asi šest vzorků,“ sdělil další.

Desítky vinařů z mikulovské podoblasti se nemohly dočkat, až se znovu vrátí mezi lidi. A není divu, protože každoročně prodají šedesát až devadesát tisíc litrů burčáku.

„V celém městě jsme vytočili asi osm set litrů, na celé ty tři dny máme připraveny tři tisíce litrů, takže si myslíme, že budeme mít dostatek,“ uvedl vinař Stanislav Popela.

„S letošním prodejem burčáku to vypadá dobře, stejně jako před dvěma roky. Doufejme, že v budoucnosti to bude vypadat taky dobře,“ pochvaloval si prodejce burčáku Dušan Jarošek.

Atmosféru historického vinobraní si návštěvníci mohou užívat až do neděle. Už teď si ale všichni přejí, aby to příští proběhlo tak, jak jsou zvyklí, tedy bez přísných protiepidemických opatření.

Tagy: