Hospody se otevírají ve čtvrtek a už teď hlásí přeplněné kapacity. Národ pivařů se zkrátka na točené těší, stejně tak i provozovatelé na zákazníky. A to i přesto, že znovuotevření bude doprovázeno přísnými nařízeními.
„Jakmile se lidé dozvěděli, že se hospody otevřou, máme plno,“ říká manažer pražské Malostranské besedy Daniel Straka, který očekává převážně štamgasty. „Doufám, že bude zákazníků přetejkat,“ dodává s tím, že povolenou poloviční kapacitu dodrží.
Rozhodnutí vlády je bramboračka. Otevřel bych znovu, říká majitel restaurace Šeberák
Neměnil bych, otevřel bych i přes zákaz znovu. Ve speciálním vysílání na CNN Prima NEWS o rozvolňování to řekl majitel restaurace Šeberák v pražských Kunraticích Jakub Olbert, který svůj podnik otevřel navzdory vládnímu zákazu. Olbert v neděli zkritizoval kabinet, nová nařízení označil za zmatečná.
Plnou kapacitu hlásí i Lokál Hamburk na Karlínském náměstí v Praze. „Na čtvrtek jsme úplně plní. Stalo se tak prakticky hned, co se lidé dozvěděli, že se otevírá,“ říká jeho provozní. Nemá přitom strach, že by znovu brzo zavřeli, třeba kvůli nekázni zákazníků. „Někdo bude stát u dveří a vše korigovat. Hlavně se hrozně těšíme,“ doplňuje.
Kromě čtvrtka mají plně zarezervovaný i pátek. „Zatím to ale vypadá, že se lidé doslova zbláznili jen na tyto dva dny,“ uzavírá.
Hospody se otevřou po více než měsíci a půl. Kromě poloviční kapacity a maximálně čtyř lidí u stolu budou muset provozovatelé zavřít ve 22 hodin. Pokud by se Česká republika přesunula v tabulce PES do druhého stupně, mohlo by u stolu sedět šest hostů. Otevírací doba by ale nadále zůstala od 6 do 22 hodin.