Harry nesmí, ale zneuctěný Andrew může? Britové nechápou zákaz uniformy na pohřbu královny

Princ Harry ve vojenské uniformě

Barbora Koukalová o britské královské rodině

Na poslední rozloučení s milovanou babičkou se princ Harry zahalí do černé – vojenskou uniformu si obléknout nesmí. Experti však rozhodnutí, které vnukovi Alžběty II. zakazuje vojenský stejnokroj obléci, odsuzují a považují jej za malichernost. Rozčiluje je i fakt, že syn královny – princ Andrew, který taktéž patří k nepracujícím členům královské rodiny a v lednu přišel o vojenské tituly – si uniformu obléci smí.

Místo toho, aby Velká Británie řešila oslavy nového krále Karla III. a zároveň smutnila kvůli smrti královny Alžběty II., stáčí se pozornost k jiným členům královské rodiny. Konkrétně k princům Harrymu a Andrewovi. Média i experti již několik dní polemizují nad tím, jak oblečená dvojice na pohřbu bude. Povolí jim rodina a protokol vojenské uniformy?

„Andrew na procesí v Edinburghu uniformu neměl, to se dalo čekat. Státní pohřeb je však věc jiná. Je otázkou, kdo bude mít uniformu a kdo ne. Už nyní je však jisté, že Harry si ji neoblékne. Naopak princ Andrew – syn královny – ji zřejmě vynese, jedná se o veterána z války o Falklandy. Poslední diskuze se však zase stáčely k tomu, že uniformu neoblékne ani on, a to kvůli aféře s Epsteinem,“ přiblížila debatu ve Velké Británii ve vysílání CNN Prima NEWS editorka webu Expres Barbora Koukalová.

Doplnila, že diskuse se poslední dny točí zejména kolem tohoto tématu. To dokazují i názory expertů, kteří se k vojenským stejnokrojům vyjadřují. Rozhodnutí, které princi Harrymu zakazuje uniformu obléci, považují za malicherné a zbytečné.

Milost pro Andrewa

„Odepřít Harrymu právo nosit vojenskou uniformu, přestože zneuctěnému vévodovi z Yorku bylo povoleno na posledním rozloučení ve Westminster Hall nosit uniformu královského námořnictva, se zdá být poněkud malicherné. Zdá se, že palác se řídí protokolem pro ‚nepracující‘ členy královské rodiny a Andrewovi udělil krátkou milost, protože je synem zesnulé královny,“ uvedla královská expertka Camilla Tomineyová, cituje web Express.co.

Doplnila, že ať je za tímto krokem cokoliv, tak to veřejnost může považovat za zbytečnost. Někteří zákaz pro vnuka panovnice považují za vzácný přešlap královské rodiny. Princi Harrymu královna po odstoupení z vyšších královských funkcí v roce 2020 odebrala vojenské tituly – býval majorem britské armády. Uniformu si však směl obléci se svolením krále. To se však nyní pravděpodobně nestane a na rozdíl od svých příbuzných princ oblékne pouze smuteční černou.

Princ Andrew, strýc Harryho, je vojenským veteránem – bojoval ve válce o Falklandy. Stejně jako princ Harry se stal nepracujícím členem královské rodiny. V lednu přišel o své vojenské tituly, a to kvůli svým vazbám na odsouzeného sexuálního delikventa Jeffreyho Epsteina, píše web livemint.com. Princ Andrew údajně sexuálně zneužil dívku, které bylo 17 let. Pokud si bude moci uniformu obléknout, bude se jednat o „zvláštní projev úcty ke královně při závěrečném rozloučení“, míní experti.

Tagy: