Karel III. se bude chovat neformálně. Nastanou změny v královské rodině, myslí si experti

Miroslav Sklenář

Komentátoři o Karlovi III.

Karel III. se bude snažit spojovat britskou veřejnost a nebude komentovat politické dění, míní bývalý šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář. Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík se zase domnívá, že nový britský panovník může opustit Buckinghamský palác a že se bude chovat více neformálně než jeho matka Alžběta II. Pokud by král skutečně využíval palác jen ceremoniálně, šlo by o velkou revoluci. Zaznělo to ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS.

Karel III. v minulosti opakovaně porušil tradici, že se britská královská rodina k politickému dění nevyjadřuje. Panovník například hlavy států vyzval, aby spolupracovaly se soukromým sektorem na společném řešení klimatické změny. „Johsnonova vláda a jeho ministryně vnitra Priti Patelová zavedla kontroverzní politiku, že chce uprchlíky deportovat do Rwandy. Král Karel III. se vyjádřil, že to je šílená politika. V některých ohledech neváhal veřejně kritizovat vládu. I když vždy zdůrazňoval, že to je jeho osobní názor, nikoliv názor monarchie,“ přiblížil názory nového krále ještě před jeho jmenováním Jan Čulík.

Miroslav Sklenář se domnívá, že podobná vyjádření z úst Karla III. už nyní nebudou tak častá. „Tím, že bude králem, který má sjednocovat, tak si myslím, že těchto komentářů směrem na veřejnost ubude,“ uvedl.

Nový britský panovník již dříve avizoval, že jeho kroky povedou k zeštíhlení monarchie. „Královská rodina se o generaci posunula a příbuzní jsou vysokého věku. Král Karel III. měl na mysli to, že po pohřbu dojde k určitým změnám v královské rodině a její hierarchii. Možná bude omlazena,“ myslí si bývalý šéf hradního protokolu.

„On se vyjádřil, že by chtěl opustit Buckinghamský palác, že by dál žil jen v Clarence House. Buckinghamský palác by se mohl stát muzeem přístupným veřejnosti. Karel III. se bude snažit chovat neformálně,“ domnívá se šéfredaktor Britských listů. To by byla podle Sklenáře obrovská revoluce. Král by pak mohl oficiálně sídlit například na hradě Windsor.

Podle obou komentátorů se také zlepšil vztah britské veřejnosti ke královně manželce Camille. Na rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Tagy: