Na pohřeb Schwarzenberga dorazil Polívka, Holubová i Topolánek. Ten zaskočil vzhledem

Říct poslední sbohem exministru Karlu Schwarzenbergovi přišli do katedrály svatého Víta na Pražském hradě umělci i politici. Mezi nimi byl i bývalý premiér Mirek Topolánek, který mnohé zaskočil svým pohublým vzhledem. Jeden z největších pohřbů české moderní historie sledovaly navzdory počasí i stovky lidí na velkoplošných obrazovkách.

Od sobotní 12. hodiny se v katedrále svatého Víta v Praze loučila se zesnulým Karlem Schwarzenbergem jeho rodina, kamarádi a kolegové. Mezi smutečními hosty, kteří přišli říci poslední sbohem, se objevili významní umělci a sportovci i politici.

Mnohé zaujal bývalý premiér Mirek Topolánek, který překvapil svým pohublým vzhledem. Na Hradě se dále sešly celebrity jako Bolek Polívka, Tomáš Hanák či Eva Holubová a Aňa Geislerová. Do Prahy dorazila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, politik a předák sudetských Němců Bernard Posselt či bývalý polský premiér Jarosław Kaczyński.

ČTĚTE TAKÉ: Mohl změnit zemi, míní Czernin o Schwarzenbergovi. Kinský ocenil prvorepublikovou češtinu

Nechyběl ani prezident Petr Pavel, který pronesl řeč, v níž zesnulého významného politika označil za velkou osobnost moderních dějin. Jde podle něj o tečku za epochou, kdy nesvobodu vystřídal nový stát.

Muž, který viděl přicházet současné hrozby

Posledního rozloučení se dále účastnili vyslanci z Jižní Koreje, Francie, Německa či Velké Británie. Nechyběl ani blízký Schwarzenbergův přítel a spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek či zástupci současné vlády, mezi nimi předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a Vlastimil Válek (TOP 09).

„Byl to člověk moudrý, s humorem a nadhledem. Byla to osobnost,“ vzpomínal na Schwarzenberga pro CNN Prima NEWS ministr zdravotnictví. Dorazili také členové hnutí ANO Alena Schillerová a Karel Havlíček.

Pohřeb v katedrále sledovaly i stovky lidí, které navzdory chladu a počasí vyrazily na Pražský hrad. Ceremonii bylo možné sledovat na obrazovkách. „Po Václavu Havlovi je to odchod druhého nejvýznamnějšího politika. Muže jeho formátu v současnosti nemáme. S jeho odchodem končí celá epocha. Byl to muž, který viděl přicházet současné hrozby,“ řekl pro CNN Prima NEWS Štěpán z Prahy.

Tagy: