Zástupci Hospodářské komory České republiky vyzvali vládu, aby s podnikateli začala jednat o rušení plošného uzavření hospod, restaurací, obchodů a dalších zařízení ze sektoru služeb. Podnikatelé jsou prý schopni sami regulovat svůj provoz tak, aby byl bezpečný a nestal se semeništěm šíření koronavirové nákazy.
„Nevidím důvod, proč by člověk, který je očkovaný nebo se ráno otestuje v zaměstnání, nemohl večer zajít na zahrádku na pivo, pro knihu do knihkupectví nebo se nechat ostříhat u kadeřnice,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.
Do hospody s testem z laboratoře? Nesmysl, míní politici a navrhují jiná řešení
Ministerstvo zdravotnictví počítalo s tím, že by lidé mohli navštívit restaurace či hospody pouze s negativním testem na covid z akreditované laboratoře. Samotest by nestačil. Část politiků s tím ale nesouhlasí. Podle některých by zahrádky hospod a restaurací měly být otevřené bez nutnosti testu, pravidla by měla být mírnější i pro vstup do vnitřních prostor podniků.
Podle něho podnikatelské organizace chtějí s vládou projednat vlastní pravidla pro bezpečnou návštěvu provozoven a po státu rovněž požadují, aby těm, kteří se tato pravidla zavážou dodržovat, umožnil provozovnu otevřít. A to už od 1. května.
Připravili jsme přísná pravidla
„Máme připravena přísná režimová opatření a ve spojitosti s aplikací a nošením respirátorů všude, kde je to možné, věříme, že to umožní mnohem bezpečnější fungování a sníží riziko mobility,“ doplnil Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.
Komora prý se zástupci státu jedná, a to zejména prostřednictvím náměstka ministerstva zdravotnictví Martina Havrdy nebo hlavní hygieničky Pavly Svrčinové. „Věříme, že pan ministr Arenberger si uvědomí, že naskočil do rozjetého vlaku a že není možné se ještě dva měsíce rozhlížet a čekat,“ řekl Tomáš Prouza CNN Prima NEWS, a vyjádřil tak jistý optimismus, že stát výzvu podnikatelů vyslyší. „Uvidíme,“ dodal.
Jak na pivo do hospody? Jeden PCR test a člověk by měl na týden pokoj, nastínil Hamáček
Vyrazit do hospody či restaurace by podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) mohli lidé s negativním testem v rukou. Prokázat by se měli PCR testy. „Jednou týdně by člověk zašel na test a potom by měl na týden, v uvozovkách, pokoj,“ uvedl Hamáček pro web iDNES.cz.
Hospodářská komora pravidla shrnula pod označení „Bezpečná provozovna. V nich se podniky zavazují, že nastaví vzdálenost mezi stoly v restauraci, omezí počtu zákazníků na metry čtvereční nebo že budou dbát na dodržování zvýšených hygienických podmínek.
Aplikace pro bezpečné otevření
„Ani podnikatelé si totiž nepřejí bezhlavé rozvolnění, kvůli kterému by museli za chvíli znovu zavřít. Chceme proto po státu, aby s námi jednal o rozumných pravidlech pro to, abychom dlouhodobě a udržitelně mohli konečně po více než roce podnikat,“ dodal Dlouhý. Podnikatelé jsou podle Dlouhého připraveni v jednotlivých sektorech služeb provést po vzoru zahraničí piloty, na nichž by se bezpečné fungování provozovny otestovalo.
Pomoci s urychleným otevíráním provozoven by mohla mobilní aplikace, v níž by si zákazníci ve svém okolí vyhledali podniky, které se pravidla zavázaly dodržovat, a zároveň by prokazovala bezinfekčnost samotného zákazníka. Tím by měl do provozovny umožněn vstup.
„Se zástupci státu máme dohodnuto propojení jejich Covid pasu a naší aplikace Bezpečná provozovna, což by umožnilo velmi rychle vytvořit mezi zákazníky a poskytovateli těchto služeb místo bezpečí a důvěry,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček, který v minulosti pracoval na elektronizaci veřejné správy a podílel se na vzniku CzechPointů nebo datových schránek. Zmíněná aplikace má být podle Zajíčka hotova na začátku května.