Švábi, štěnice a zničené byty. „No go zónu“ Mojžíř čeká změna, Ústí chystá razantní krok

Ústí nad Labem radikálně zakročí proti problémovým nájemníkům v Mojžíři.

No go zóna v Mojžíři

Vybydlené domy, nepořádek, ale i strach kolemjdoucích z napadení. Nechvalně proslulá „no go zóna“ v Ústí nad Labem, sídliště Mojžíř, se možná už brzy změní. Slibují to politici a úředníci, kteří se tam vydali na rozsáhlé kontroly. Radnice se chystá vykupovat byty od soukromníků a problémových nájemníků se pak zbavit.

Během kontrol na sídlišti v Mojžíři se úředníci musejí připravit na bojové podmínky. Po chodbách se procházejí šváby i štěnice, některé byty jsou v dezolátním stavu. „Například u balkónů často chybí výplně, někde jsou vymlácená okna,“ uvedla vedoucí stavebního odboru v Ústí nad Labem Romana Filáčková.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální týrání zvířat na Teplicku: Muž ubil tyčí fenku kamaráda. „Popadnul mě amok,“ řekl

Starousedlíci sídliště sice třikrát týdně uklízejí, přesto tady kvůli častému stěhování nájemníků vznikají černé skládky. „Noví, kteří přijdou, vyhazují z bytů to, co tam zůstalo,“ popsala Eva Nováková, místostarostka městského obvodu Neštěmice, pod který sídliště spadá.

Když nedávno jeden z bytů vyhořel, majitelé začali doplňovat revize i příslušenství k hydrantům. „Opravili i výtahy, takže společenství se tady snaží,“ řekla Filáčková.

V Mojžíři je zhruba 600 bytů, zhruba 80 procent z nich vlastní podnikatelé z různých částí Česka. Podle jedné z obyvatelek je část z nájemníků bezproblémová. Mezi jinými ale často vznikají hlasité hádky nebo rvačky.

„Mění se to tady k horšímu, a ne k lepšímu. Majitele zajímá jen nájem a o nic dalšího se nestarají. Aby tady byl pořádek, to je nezajímá,“ dodal další z obyvatel s tím, že v noci není dobrý nápad vyjít sám z domu.

Město pošle radnici městského obvodu 15 milionů korun na výkup objektů. Byt 4+1 vyjde v Mojžíři zhruba na 900 tisíc. „Výkupem to musí začít, jinak je místní situace neřešitelná,“ sdělila Nováková. V nedalekých Předlicích město nedávno koupilo od teplického developera 44 bytů za 70 milionů. Neslušným nájemníkům smlouvy už neobnoví.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bodal tak brutálně, až zlomil čepel nože. Českého vraha dopadli v Německu jen díky náhodě

Tagy: