Na špatném stavu zdravotnictví nese vinu i opozice, řekl Prymula. Kdy očekává náraz do zdi?

Roman Prymula

Epidemiolog Prymula o personálních problémech ve zdravotnictví

Na personálních problémech ve zdravotnictví nese vinu jak současná vláda, tak opozice, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Zdůraznil, že resort se s těmito komplikacemi potýká dlouhodobě. Náraz do pomyslné zdi nás podle experta čeká v horizontu dvou let.

Podle epidemiologa je nezbytné vyvolat debatu o reformě zdravotnictví. „Problémy v rovině personálu nevyřešíme nákupem ze zahraničí. Musíme změnit celkový objem hodin, aby například nesloužilo přes noc 15 lékařů najednou,“ objasnil v pořadu Nový den.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Turisté se už do Česka bojí jezdit, řekl Prymula. Jsme na vrcholu řetězce v černém kašli

Zdůraznil, že personální problémy trápí resort již dlouhodobě. „V případě pediatrů čelíme největší krizi. O nedostatku víme mnoho let, ale nikdo nenavrhl racionální řešení,“ popsal Prymula s tím, že v ohrožení je především dostupnost péče v příhraničí.

Odkládání řešení je prý slabinou nejen současného kabinetu. „Vláda i opozice nese svůj podíl viny. Dostáváme se těsně před zeď, do níž můžeme v horizontu dvou let narazit,“ poznamenal epidemiolog.

Odchod zdravotnického personálu do zahraničí je podle experta přirozený jev. „Nejsme však schopni tyto počty adekvátně doplnit. Naše produkční kapacita je na chvostu zemí OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, pozn. red.),“ dodal.

Situace v resortu je neúnosná a hrozí kolaps, vyplývá z analýzy, kterou resort zveřejnil. Podle jeho šéfa Vlastimila Válka (TOP 09) selhává dostupnost lékařské péče, v některých místech republiky je nadbytek akutních lůžek, zatímco jinde chybí. Mnohá místa trápí nedostatek zubařů nebo pediatrů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ústavní soud poprvé rozhodne o eutanazii. Nechci se dočkat života na vozíku, říká Petr

Tagy: