Tohle na vás chystají. Šéf CIA zachránil Zelenského před atentáty Rusů, tvrdí spisovatel

Americký politický spisovatel Chris Whipple ve své nové knize poodhalil utajované operace, které předcházely ruské invazi na Ukrajinu. Autor uvedl, že na Ukrajinu pár dní před válkou dorazil osobně šéf CIA, který upozornil Volodymyra Zelenského na to, že se na něj chystá atentát. Možná teprve tehdy si ukrajinský prezident připustil, co všechno se chystá.

Z odtajněných informací z minulého roku se už ví, že prezident Zelenskyj až do poslední chvíle nevěřil, že Rusko na Ukrajinu skutečně zaútočí, třebaže se jeho země tajně na obranu připravovala. Zelenskyj se domníval, že jde o pouhé strašení ze strany amerických zpravodajských služeb.

Snad i proto, aby Zelenskyj procitl, za ním pár dní před začátkem války dorazila mimořádně vzácná návštěva. Do Kyjeva měl přiletět ředitel CIA William Burns. Informoval o tom americký spisovatel a politický vědec Chris Whipple ve své nové knize The Fight of His Life: Inside Joe Biden's White House (Životní boj: Joe Biden v Bílém domě).

List Independent s odkazem na knihu uvedl, že Zelenskyj se bál, že americká – potenciálně planá – varování způsobí paniku a negativně ovlivní ukrajinskou ekonomiku. Šéf CIA, který v minulosti dělal amerického velvyslance v Rusku, ho proto měl uvést do reality.

Chystají na vás atentát, řekl Burns

Sám americký prezident Joe Biden měl Burnse pověřit, aby Zelenskému poskytl přesné detaily o ruských úmyslech. Primárně šlo o upozornění, že Moskva chystá na ukrajinského prezidenta atentát.

„Zelenskyj okamžitě zpozorněl, byl tou zprávou úplně opařený,“ napsal Whipple ve své knize. Podle něj ukrajinský prezident dostal velmi konkrétní informace o chystaných útocích. „Zprávy od tajných služeb byly tak detailní, že to pomohlo Zelenského bezpečnostním složkám zabránit hned dvěma různým ruským pokusům o atentát,“ dodal.

Ukrajinské úřady tvrdí, že Zelenskyj už přežil více než 12 pokusů o atentát. Tuto informaci ale nelze ověřit. Na začátku války se měli o vražedný útok na Zelenského pokoušet i členové Vagnerovy skupiny.

„Domnívám se, že pokusů již bylo přes tucet. Neustále dostáváme informace o tom, že existují určité průzkumné skupiny, které se snaží dostat do vládních prostor a podobně,“ informoval v březnu minulého roku poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Tagy: