CNN: Mírná zima okrádá Putina o největší trumf. Doufal, že Evropa Ukrajinu prodá

Utahování plynových kohoutků, to byl odjakživa žolík, pomocí kterého mohl Vladimir Putin vydírat Evropu. Když přišla zima na kontinent, Moskva zřejmě doufala, že státy vymění plyn a pohodlí za diplomatické ústupky v kontextu války na Ukrajině. Jenže podle americké CNN se nic z toho nestane. Proti Putinovi se totiž spiklo počasí.

„V Rusku panuje tradiční názor, že jednou z jeho největších výhod je všeobecná zima. V tomto případě se Rusko snažilo zneužít zimu k tomu, aby využilo své energetické zbraně. Počítalo s tím, že mrazivá zima přivede Evropu k rozumu a přesvědčí veřejnost po celém kontinentu, že podpora Ukrajiny nestojí za bolest v jejich peněženkách,“ prohlásil pro americkou CNN Keir Giles, vedoucí konzultant v politickém think-tanku Chatham House.

Ruské naděje ostatně před příchodem zimy přiživovali i mnozí evropští státníci, kteří začali své občany varovat, že letošní chladné období bude mimořádné tvrdé. Že bude potřeba šetřit. Že bude málo plynu. Už tenkrát se objevovaly hlasy, v USA i Evropě, že by lidé neměli trpět kvůli válce na Ukrajině. Na to Putin sázel.

Jenže nakonec to všechno bylo docela jinak. Evropa má za sebou nečekaně mírný prosinec a prožívá podobně „teplý“ leden. Zásobníky plynu jsou plné. Ba co víc. Státy Evropy nejenže nesnižují objem pomoci Ukrajině, ony ho dokonce navyšují. Ukrajina například dostane britské tanky Challenger 2 a zřejmě i německé Leopardy.

Šance na změnu

Podle americké CNN má nyní Evropa historickou možnost, kdy se může odklonit od ruských zdrojů a připravit se na další zimu.

Analytik Luke McGee připomněl, že některé státy v Evropě, které měly větší zkušenost s ruskými hrozbami, dlouho před válkou upozorňovaly, že dražší energie jsou cenou za menší zranitelnost vůči Moskvě. Až otevřený konflikt v Evropě o tom ale všechny přesvědčil.

Podle McGeeho Evropa už dost možná další šanci na přeskupení energetického portfolia nedostane. Jeden políček jí musí stačit.

„Současné okno příležitosti je nesmírně důležité. Pokračující válka je živou připomínkou toho, že nečinnost dneška může způsobit, že zaspíme a nakráčíme do příští katastrofy. Taková sebepoškozující energetická krize by vrátila moc do rukou Putina. Moc, o kterou přišel jen pouhou náhodou kvůli nezvykle teplému počasí,“ uzavřel analytik CNN.

Tagy: