Zelenskyj čelil 12 pokusům o atentát, tvrdí jeho okolí. O všech prý zpravodajci věděli

Volodymyr Zelenskyj ve vojenské výzbroji

Další projev Zelenského

Volodymyr Zelenskyj přežil podle poradce vedoucího prezidentské kanceláře více než dvanáct pokusů o atentát. Snahy útočníků zlikvidovat ukrajinskou hlavu státu prý doposud dokázaly ukrajinské zpravodajské služby a kontrarozvědka včas eliminovat.

Sám Zelenskyj uvedl, že je pro ruské jednotky cílem číslo jedna, druhým je prý jeho rodina. Světová média dosud informovala o třech neúspěšných atentátech. Poradce vedoucího prezidentské kanceláře Mykhailo Podoliyak však mluví o mnohem větším čísle. „Domnívám se, že jich bylo přes tucet. Neustále dostáváme informace o tom, že existují určité průzkumné skupiny, které se snaží dostat do vládních prostor a podobně,“ sdělil Podoliyak pro web Pravda.com.

Podle něj má Ukrajina velmi silnou síť zpravodajských služeb a kontrarozvědky. „Ty tuto situaci monitorují. Průzkumné skupiny jsou při svém postupu eliminovány. To znamená, že o jejich plánech víme a naše kontrarozvědka se o situaci stará,“ řekl Podoliyak s tím, že z bezpečnostního hlediska nemůže o podrobnostech hovořit.

Minulý týden média přinesla informace o třech pokusech o vraždu poté, co byli na ukrajinského prezidenta po začátku ruské invaze údajně vysláni žoldáci ze skupiny Wagner, kterou podporuje Kreml, a čečenské speciální jednotky.

Ukrajinu nedáme

Ukrajinský prezident se stále pravidelně hlásí na sociálních sítích skrze selfie videa. V úterý například vyvrátil spekulace, že se ukrývá ve Lvově. „Tady je, Kyjev v noci. Jsem v naší kanceláři. Zůstanu tady, můj tým je se mnou,“ prohlásil.

Podotkl, že se země nikoho nebojí. „Vojáci jsou na pozicích, naši hrdinové. Doktoři, záchranáři, přepravci, diplomaté, novináři. Všichni jsme ve válce, všichni přispějeme k našemu vítězství. Ukrajina je naše, nedáme ji,“ řekl.

Ukrajina se podle něj brání silou armády, silou slov a vlastní diplomacie a silou ducha. „Podívejte se na naši vlast. Chaplynka, Melitopol, Tokmak, Cherson, Starobilsk. Všude se lidé brání, i když nemají zbraně. Mají odhodlání a důstojnost. Proto jsou schopni vyjít ven a říci: ‚Jsem tu, je to mé a nevzdám se toho,“ dodal.

Tagy:
atentát Kreml Ukrajina konflikt pokus o vraždu Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Mykhailo Podoliyak