Od září už jen off-line: Vsetín zakázal ve školách mobily. Není to vhodné, zní z ministerstva

Ve Vsetíně začne platit zákaz telefonů na školách.

Školy bez telefonů

Žáci ze vsetínských základních škol se budou muset od září hned na začátku vyučování rozloučit se svými mobily. Od nového školního roku totiž začne platit zákaz jejich používání ve škole. Tento radikální krok vyvolal řadu diskusí, nesouhlasí s ním ani ministerstvo školství. Naopak oporu má u řady rodičů a jako inspirující ho vidí mnohá další města.

Žáci si při příchodu do školy uzamknou své mobily do skříněk a neuvidí je až do konce vyučování, a platí to i o přestávkách. Shledají se s nimi až po skončení vyučování. Vsetínští radní tím chtějí zařídit, aby se děti při vyučování lépe soustředily. Nový zákaz se na některých školách dotkne i učitelů: Aby šli svým žákům příkladem, odloží své telefony i oni.

ČTĚTE TAKÉ: Jak začít školní rok bez stresu? Psycholožka radí, za co děti chválit i jak je motivovat

Budou ale platit výjimky. Pokud má dítě nějaké zdravotní omezení, mobil mu zůstane k dispozici. „Například u cukrovkářů  budou muset být výjimky z hlediska zajištění bezpečnosti a zdraví žáků,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ředitel Základní školy Luh ve Vsetíně Petr Kořenek.

Ministerstvo školství tento plošný krok nepodporuje. Podle něj je důležité, aby žáci uměli s moderními technologiemi pracovat. „Cesta zákazu není úplně tou nejlepší. Z našeho pohledu je vhodná nějaká rozumná regulace, která umožní fungování tak, aby se žáci  také mohli učit ty nástroje používat,“ popsala pro CNN Prima NEWS mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Tereza Fojtová.

„Pokud mělo ministerstvo náhodou ten názor, že je to špatně a děti by měly mít mobil, tak je to s tím ministerstvem tragické. Já si stojím za svým, tento týden se skříňky pro uložení mobilů dodávají do škol, tam se namontují a samozřejmě od prvního školního dne bude tento zákaz na našich školách platit,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS starosta Vsetína a někdejší místopředseda vlády Jiří Čunek (KDU-ČSL).

„Děcko se aspoň bude věnovat učení, ne telefonu,“ uvedla v anketě pro CNN Prima NEWS jedna z matek. „Já s tím nesouhlasím, přijde mi to jako blbost,“ zněla však další reakce na kontroverzní rozhodnutí.

Zákaz mobilů ve školách zavedli například před šesti lety ve Francii. Od letoška zase platí zákaz používání mobilních telefonů, tabletů a chytrých hodinek pro žáky a studenty v Nizozemsku. A roste i počet regionů s tímto zákazem ve Španělsku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ministr Bek: Pokud školství nedostane dost peněz, Starostové by nezvedli ruku pro rozpočet

Tagy: