Na zaplacení plynu bude mít každý, slíbil Stanjura. Sociální tarif vznikne do konce června

Zbyněk Stanjura

PARTIE Terezie Tománkové 22.5.2022

Ještě do letních prázdnin by měl do Poslanecké sněmovny putovat návrh zákona, podle kterého vznikne takzvaný sociální energetický tarif pro domácnosti. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Alena Schillerová (ANO) uvedla, že hnutí ANO je připraveno pro takový zákon zvednout ruku. „Podpoříme, aby to rodiny měly co nejrychleji,“ řekla.

„Mohu slíbit, že se nestane, aby někdo neměl na zaplacení plynu. Je rozumné mluvit o topné sezoně, i doba šest až osm měsíců je krátká. Je to minimální čas, po který by měla opatření platit. Budeme se soustředit na spotřebu a opatření by mělo motivovat k úsporám. Záleží na každém z nás, jakou bude mít spotřebu. Rodiny s běžnou spotřebou se do opatření vejdou,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS Zbyněk Stanjura.

Hovořil o takzvaném sociálním tarifu, který před několika dny představil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Cílem opatření je snížit cenu energií pro domácnosti, které kvůli jejich zdražování nejsou schopny zvýšené náklady unést.

Schillerová: Sociální tarif podpoříme

Stanjura rovněž slíbil, že žádat o sociální tarif nebude nijak komplikované. „Nebude potřeba žádná žádost. Stát má mnoho informací, takže to bude administrativně velmi jednoduché a bude to motivovat k úsporám. Od všech dodavatelů máme všechny tarify, informace, jaká je průměrná spotřeba a podobně,“ vysvětlil Stanjura.

Návrh zákona by měl být podle jeho slov připraven do konce června. „Musíme debatovat parametry tak, aby dávaly smysl po dobu minimálně jednoho roku,“ dodal. Alena Schillerová (ANO) nápad kvitovala.

„Chápu, že to nebude jen pro nízkopříjmové, ale podmínka bude, že se zastropuje spotřeba. Je tam ale zatím mnoho nejasností, určitě budeme chtít podat pozměňovací návrhy, ale jsme připraveni jednat ve stavu legislativní nouze. Podpoříme, aby to rodiny měly co nejdříve,“ řekla bývalá ministryně financí.

Vliv státu na ceny paliv je znát

Oba politici rovněž diskutovali o schváleném snížení spotřební daně na pohonné hmoty o 1,50 koruny na litr benzínu a nafty a také o částečném odbourání silniční daně. „Tato opatření ušetří daňovým poplatníkům 8,5 miliardy korun,“ řekl Zbyněk Stanjura.

Ministr financí také připomněl, že stát od poloviny března provádí cenové měření na 90 procentech trhu. „Ta marže poklesla o 60 haléřů. Trend je pozitivní, podle mě vliv vlády je znát,“ dodal Zbyněk Stanjura. „Já to nevidím jako velký rozdíl. My říkáme, že to je málo, jsem k tomu velmi skeptická, je to prostě málo,“ oponovala Alena Schillerová.

Tagy:
energie zemní plyn Alena Schillerová Partie Terezie Tománkové energetika Zbyněk Stanjura domácnosti vláda sociální tarif