Nacher: Arogantního Síkelu kritizují i koaliční poslanci. Měl by kmitat 16 hodin denně

Patrik Nacher v Partii Terezie Tománkové

360° (902)

Jak řešit energetickou krizi, která sužuje Českou republiku? I o tom v pořadu 360° na CNN Prima NEWS diskutovali poslanec Patrik Nacher (za ANO) a šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Nacher mimo jiné kritizoval vládu za to, jakým způsobem s drahými energiemi bojuje. Obzvláště se pak pustil do ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN), kterého označil za arogantní osobu.

„Pan Síkela je velmi arogantní, stěžují si na něj i koaliční poslanci, nekomunikuje s hospodářským výborem. Přitom by měl kmitat 16 hodin denně už od února a tu situaci řešit,“ kritizoval Patrik Nacher ministra ve vysílání CNN Prima NEWS.

Opozice v poslední době Síkelu, potažmo celou vládu, často kritizuje za to, že je úsporný tarif nedostatečný a že kabinet situaci řeší pozdě a neefektivně. Do Síkely se však již pustili i někteří politici z pětikoalice, například europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

I jeho stranický kolega Marek Výborný zmínil své výhrady vůči resortu průmyslu: „Každé ministerstvo může věci zlepšovat. Nelíbí se mi například, jak ministerstvo průmyslu komunikuje. Z té neustálé kritiky se ale stalo trochu zaklínadlo. Ideální řešení je celoevropské, proto vláda prostřednictvím pana ministra Síkely svolala radu ministrů pro energetiku.“ Zástupci EU budou hledat společné řešení krize 9. září.

Podle Nachera však česká vláda na rozdíl od jiných evropských kabinetů začala reagovat na zdražující se energie příliš pozdě. „Vláda lavíruje někde mezi adresnou a plošnou pomocí. Z obojího si vzala to špatné a udělala kvazi plošné opatření. Za mě je reakce kabinetu jednoznačně opožděná. Problém už se netýká jen domácností, ale i podnikatelů, všech,“ prohlásil opoziční poslanec.

Podle Nachera je třeba, aby vláda podnikala národní opatření a mezitím paralelně jednala i o evropském řešení. Představitelé kabinetu si však stojí za tím, že přesně na tom právě pracují.

Tagy:
energie politika opozice KDU-ČSL 360⁰ Pavlíny Wolfové energetika ANO 2011 Patrik Nacher vláda Marek Výborný 360° Jozef Síkela Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky