Lidovci zvyšují tlak na Síkelu. Má deset dnů, jinak ať rezignuje, vyzval ho Zdechovský

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Rozhovor s europoslancem Tomášem Zdechovským

Pokud ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) energetickou krizi nevyřeší, musí rezignovat. Má na to deset dnů, řekl CNN Prima NEWS europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Ministra kritizují i další lidovci. „Musí šlápnout do práce a odmakat to,“ přidal se šéf strany a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Pokud Síkela krizi nevyřeší, tak končí, padni komu padni. Jednoznačně platí, že ministr obchodu a průmyslu je za energetiku zodpovědný a musí přinést řešení ještě v době předsednictví,“ naléhá europoslanec a člen předsednictva KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Má deset dnů a čas mu běží, nemá za pět minut dvanáct, ale za tři minuty dvanáct. Buď teď bude pracovat šestnáct, osmnáct hodin denně a připraví nějaké řešení energetické krize a domluví ho i s ostatními státy, nebo je potřeba mu říct na rovinu, že za současné situace je jeho pozice ve vládě těžko obhajitelná,“ řekl CNN Prima NEWS. „Pokud by to nezvládl, musel by rezignovat,“ zdůraznil lidovec.

Ministra kritizuje především za jeho komunikaci. „Ta byla za uplynulých šest týdnů tristní. Ano, teď se vzpamatoval, posledních pár dní začal komunikovat, ale to nestačí. Lidem na ulicích dochází trpělivost. Poslouchají furt nějaké sliby, a pak ministr přinese návrh nějaké kalkulačky, která funguje nefunguje, pak to musí dopočítat a je to příliš dlouhé. Lidé chtějí řešení, ne žádné kecy, těmi si nikdo nezatopí,“ cupoval šéfa resortu průmyslu a obchodu.

Kdyby Síkela opravdu rezignoval, kabinet by musel hledat náhradu. Resort má v gesci hnutí STAN. Otázkou je, jak rychle by našlo náhradu a zda by nový ministr byl schopen rychle jednat. Odvolat ministra může pouze prezident na návrh premiéra. Petr Fiala (ODS) by takový krok těžko mohl učinit bez souhlasu hnutí STAN.

„Vláda by působila demokraticky. V demokratických státech ministři, kteří mají problém, rezignují. Věci se řeší. Mají vládnout ti, kteří jsou schopni zastávat určité postoje a provést národ skrze krizi,“ tvrdí Zdechovský.

Ten zároveň dodal, že s výzvou k Síkelově rezignaci nemůže mluvit za celou KDU-ČSL. „Ale poté, co jsem slyšel jeho kritiku napříč celou Evropskou unií a i napříč členskou základnou lidovců a dalších stran, třeba od ODS nebo od TOP 09, tak si myslím, že by to asi tak (s požadavkem na Síkelovu rezignaci, pozn. red.) bylo,“ podotkl.

Jurečka: Ani Síkela si nemůže dovolit odmítat média

Šéf lidovců Marian Jurečka CNN Prima NEWS řekl, že „takové soudy jako předseda strany říkat nebude“. Ani on s kritikou Síkely ale nešetřil. „Velmi intenzivně pracujeme poslední dva týdny na tom, abychom řešení jako vláda měli. Samozřejmě hlavní část musí odpracovat ministr Síkela a jeho resort průmyslu a obchodu, oni pořádně musí šlápnout do práce,“ zdůraznil.

K Síkelovi Jurečka ještě poznamenal: „Vnímám, co říkají někteří zástupci médií, že třeba dostává pozvání do diskuzí, která odmítá, což si myslím, že si v současné situaci žádný člen vlády nemůže dovolit. Pokud dostanu pozvání do médií a nekoliduje to s něčím, co jsem slíbil předtím, tak ať je to víkend nebo večer, do médií chodím. Povinností politika v této chvíli je vysvětlovat a mluvit s lidmi a s médii,“ vyzval Síkelu.

Vláda je podle Jurečky připravena podpořit změnu legislativy nebo kroky, které nejsou obvyklé. „Ale musí to odmakat on jako ministr,“ upozornil šéf lidovců s tím, že situace je vážná. Hnutí STAN si to podle něj ale uvědomuje.

Předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný byl ve svém hodnocení Síkely zdrženlivější. „V tuto chvíli se máme zabývat tím, abychom řešení cen energií dotáhli do konce, to je úkolem primárně ministra Síkely, ale i celé vlády. Proto se uskuteční rada ministrů EU svolaná z iniciativy České republiky. Platí, co říká premiér, že pokud se nepodaří najít řešení na úrovni Evropy, což nemusí nutně být vina ministra Síkely, tak potom vláda přijde s národním řešením, které paralelně připravujeme,“ řekl CNN Prima NEWS.

Ke Zdechovského ultimátu, podle něhož by měl Síkela případně rezignovat, Výborný řekl: „Je důležité, že vláda má podporu Sněmovny, které se odpovídá, ne poslancům evropského parlamentu. Za mě platí, že vždycky je co zlepšovat, to platí ke všem členům kabinetu včetně ministra Síkely, ale důležitá je teď soudružnost celého týmu,“ pokusil se Výborný zklidnit emoce.

Lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Bartošek se rovněž vyjádřil spíše opatrně. „Čekám, jak dopadne jednání 9. září, které Síkela inicioval na evropské úrovni. Vždy pro mě rozhodovaly skutky, takže věřím, že se mu podaří vyjednat dostupné ceny energií pro domácnosti i firmy,“ řekl redakci. V pátek 9. září mají evropští ministři řešit energetickou krizi na jednání v Bruselu.

Síkelu kritizují i zástupci ODS

Síkelovi je nejčastěji vyčítána nejen komunikace, ale například i to, že přišel pozdě s pomocí s drahými energiemi. Úsporný tarif, který po několika týdnech slibů nakonec veřejnosti představil, se začne vyplácet až v říjnu. Někteří lidé si ale stěžují, že už teď nemají na zaplacení složenek. Ze Síkelových výroků si navíc mnozí utahují na sociálních sítích. Naposledy ministr například prohlásil, že Němci ochotně zastaví část svého průmyslu, aby zbyl plyn také pro české domácnosti.

Ministra kritizuje například i člen širšího vedení ODS, někdejší ministr životního prostředí Pavel Drobil. „Zdá se mi, že pan ministr si naléhavost problému neuvědomuje,“ prohlásil Drobil podle Seznam Zpráv.

Spokojený není ani hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). „Ministr Síkela trochu zaspal,“ opřel se do něj na sociálních sítích a přidal burcující prohlášení požadující radikální regulaci trhu.

Podle šéfa STAN a ministra vnitra Víta Rakušana ale Síkela situaci řeší. „Pro energetickou bezpečnost této země udělal za posledních pár měsíců víc než jakýkoliv jiný ministr od sametové revoluce,“ řekl.

Tagy: