Vláda trestá opozici, rozčiluje se Nacher. Zameťte si před svým prahem, opáčil Munzar

Patrik Nacher

Úterní vystoupení šéfa SPD Tomia Okamury opět rozdmýchalo emoce ve Sněmovně. Ve středečních Zprávách PLUS se kvůli tomu pohádali poslanci Patrik Nacher (za ANO) a Vojtěch Munzar (ODS). Zástupce vlády tvrdil, že Okamurova slova byla za hranou, proto odešli ze sálu. Nacher ale varoval, že odchod všech ministrů může být precedens pro další chování kabinetu.

Poslanci ve Sněmovně měli v úterý řešit strategii řešení uprchlické krize způsobené válkou na Ukrajině. Slovo si ale vzal šéf SPD Tomio Okamura, který mluvil zhruba hodinu. Podle členů vlády šlo o proslov plný „nenávisti a lží“, a proto odešli ze sálu. K představení vládní strategie se tak nedostali.

Platí přitom, že když v sále není ministr, schůze končí. „Jsme trestáni my opoziční poslanci, kteří slovo ještě neměli. Trestáni jsou také občané, protože to může být precedens, že když vláda nebude chtít slyšet cokoliv. Prostě se sebere, odejde a schůze končí. Nevím, na co přesně včera reagovala, ale ministři se mohli přihlásit a oponovat,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Nacher.

Munzar: Okamura to přehání delší dobu

Během Okamurova projevu nejdříve někteří poslanci na protest bouchali do stolu. „Bouchejte si, jak chcete, já budu dál hájit slušné lidi. Jste natvrdlá vláda, zabouchejte si ještě stokrát. Jste jak z Marsu,“ řekl například zástupcům vládní koalice. V souvislosti s fungováním kabinetu mluvil i o „bordelu“. Prohlásil také, že po nástupu dětí z Ukrajiny klesne kvalita výuky pro české žáky a ve školkách nebude dost míst pro mladší české děti. Zápisy do mateřských škol byly přitom pro Ukrajince později než pro české děti, obsadily tak jen volná místa.

„Bylo to za hranou. Okamura to přehání delší dobu. Nejde jen o délky projevů, říká stále stejné věty a dokonce je prokládá urážkami vlády, což není důstojné Poslanecké sněmovny. Měl by si uvědomit, že jsme posláni lidmi, abychom reprezentovali společnost. Nedostatek argumentů se urážkami nahradit nedá. Nelíbilo se mi to,“ vysvětlil zástupce vládní ODS Munzar.

Postěžoval si, že vláda je poslední týdny svědkem neustálých obstrukcí ze strany SPD a ANO. „V úterý bylo nejprve dlouhé načítání bodů programu, pak si hnutí ANO vzalo přestávku, takže jsme se nedostali vůbec k normálním bodům. Ministři byli připraveni odpovídat na dotazy ohledně uprchlické krize, ale bohužel to celé zkazil pan Okamura. Poprosil bych pana Nachera, aby si zametl před vlastním prahem,“ nešetřil Munzar kritikou.

Přišli, prohráli a odešli

Podle Nachera dochází vládě trpělivost. „Fakt nerozumím, co tady říká pan kolega. Já načítal dva body, které tlačím dva měsíce, a ODS se s nimi pak klidně bude chlubit. Jde o krátkodobé ubytování, které už se rozehrálo, ale přerušilo. Jestli koalice bude za obstrukci považovat načítání bodů, tak opravdu nevím. Koaliční poslanci chtějí, abychom přišli, hlasovali, všechno prohráli a odešli. Ať si vzpomenou, jak dělali opoziční práci oni,“ hájil se.

Poslanci se kvůli úternímu vystoupení Okamury ohledně uprchlíků přeli i během úterý. Z koaličního tábora zněla slova o xenofobním a fašistickém projevu. Předseda klubu SPD Radim Fiala v reakci odchod členů kabinetu ze sálu vinil koalici z vládního puče. Sněmovna pak na návrh ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zařadila na středu zcela nový bod k vládní strategii ke zvládání uprchlické vlny z Ukrajiny po ruské invazi tak, aby ji ministři mohli představit.

Dolní komora se ale k projednávání strategie možná nedostane, protože předtím má schvalovat spornou vládní novelu o odkladu klíčových částí nového stavebního zákona.

Tagy: