Hádka v 360°: Neřešíte problémy lidí, vyčítala Mračková. Richterová kontrovala pokrytci

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti)

Richterová a Mračková Vildumetzová o jednání ve Sněmovně

S hnutím ANO to ve Sněmovně nefunguje, postěžovala si v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová z Pirátů. Naopak její kolegyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) uvedla, že poslanci hnutí jednání neobstruují a obvinila Piráty, že jejich jediným tématem je expremiér a současný poslanec za ANO Andrej Babiš.

„Byly to obstrukce ANO. Ve Sněmovně to s nimi nefunguje. Průběh jednání nebyl důstojný. Jsme respektující a víme, že je v pořádku, aby se diskutovalo. Zvolená většina má ale mít právo realizovat svůj program. Proto je to demokracie, že se střídají vlády,“ pustila se Richterová do zástupkyně současné opozice.

Mračková Vildumetzová ale podotkla, že legitimní právo opozice je diskutovat a byla přesvědčena, že omezení řečnické doby na dvakrát deset minut jen znamenalo, že se do diskuze přihlásili další poslanci, kteří chtěli hovořit k tématu déle.

Richterová oponovala a zmínila, že právě hnutí ANO v roce 2014 samo chtělo řešit omezování řečnické doby a prosazovalo její zkrácení. „Chci ukázat, že velice pokrytecky tvrdí, že jen reagovali na zkrácení, i když jen chtěli zamezit projednávání novely o střetu zájmů. Šlapalo by to po prstech panu Babišovi,“ ohradila se zástupkyně vládních Pirátů.

„Piráti mají jen jedno téma, kterým je pan Babiš. Svolaná mimořádná schůze neřeší palčivé problémy našich občanů. Lidi trápí vysoké ceny energií, potravin nebo pohonných hmot,“ hájila se Mračková Vildumetzová.

Některé zákony počkají, tvrdí Vildumetzová

Jednání Sněmovny začalo v úterý v 10:00 a do schválení první předlohy trvalo asi 26 hodin čistého času. Rozprava k novele začala už v úterý odpoledne a trvala téměř devět hodin. Doprovázely ji rozsáhlé projevy poslanců ANO a ze strany koalice zazněla obvinění, že opozice jednání obstruuje. Poslanci opozičního hnutí ANO se naopak hájili, že debatovali k věci. Přesto sněmovní většina na návrh vládní koalice zkrátila dobu vystoupení na dvakrát deset minut.

Sněmovna po mnohahodinových obstrukcích nakonec podpořila vládní novelu, kdy státní platby do zdravotnictví za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané se po lednovém zvýšení od července asi opět sníží. Stát by tak měl za celý letošek odvést do veřejného zdravotního pojištění za každého svého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni. Hnutí ANO neprosadilo vrácení předlohy kabinetu k přepracování a SPD její zamítnutí už v prvním čtení. Nyní ji posoudí ve zkrácené měsíční lhůtě zdravotnický výbor.

„Pokud vláda přijde s mimořádnou schůzí, že vezme lidem na zdravotním pojištění 14 miliard, chce zrušit EET, tak to opravdu nejsou věci, které by měly mít prioritu. A už vůbec ne střet zájmů a korespondenční volba. Oba zákony určitě počkají,“ kritizovala Mračková Vildumtezová.

„Řešíme věci, které naše občany trápí. Pak jsou věci, které ANO záměrně blokuje. Naše země vedle aktuálních problémů potřebu ‚deagrofertizovat‘, naše republika se stala divizí šéfa hnutí ANO. Pro dobré fungování státu potřebujeme dosáhnout zrušení EET, které je stejně do konce roku 2022 zrušené, tak kdo ho potřebuje? Stejně tak pojištění. Nic se nezmění, kvalita péče zůstane stejná,“ argumentovala Richterová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy:
politika Andrej Babiš jednání opozice CNN Prima NEWS Poslanecká sněmovna Tomio Okamura Piráti hnutí ANO hádka střet zájmů Česká pirátská strana 360⁰ Pavlíny Wolfové Olga Richterová ANO 2011 poslanecká sněmovna vláda Svoboda a přímá demokracie obstrukce Jana Mračková Vildumetzová Poslanecká sněmovna ČR Jana Vildumetzová