Nacher: Po schůzce s Chcípl PES jsem v blbé pozici. Nedodrželi, co slíbili

Poslanec a člen stínové vlády Patrik Nacher (za ANO) sklízí kritiku kvůli tomu, že se sešel se zástupci protestního hnutí Chcípl PES, které pořádá demonstrace proti vládě. S představiteli uskupení se měl zákonodárce domluvit, že na jejich akcích již nebudou šibenice. O dva dny později však přišel Chcípl PES s dalším kontroverzním krokem – zveřejněním adres koaličních poslanců. Nacher teď tvrdí, že jsou kroky hnutí zcela mimo, zároveň volá po zmírnění napětí ve společnosti.

Poslanec a člen stínové vlády hnutí ANO Patrik Nacher se tento týden sešel se zástupci protestního uskupení Chcípl PES, aby se s nimi pobavil o vládní novele pandemického zákona a formách demonstrace. Obě strany po schůzce uvedly, že se dohodly na konci symbolických šibenic na protestních akcí.

Dnes 14.2. od 14:00 jedná Jakub Olbert s poslancem Patrikem Nacherem o společném postupu proti přijetí novely...

Posted by Otevřeme Česko - Chcípl PES on Monday, February 14, 2022

„Dnes 14. 2. od 14:00 jedná Jakub Olbert (předseda hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES, pozn. red.) s poslancem Patrikem Nacherem o společném postupu proti přijetí novely pandemického zákona. Jeden z výstupů společného jednání je dohoda, že na podporu nepřijetí novely bude demonstrace bez šibenic,“ uvedlo hnutí na Facebooku a připojilo i fotografii ze setkání, jehož se účastnil i druhý člověk uskupení Jiří Janeček.

O dva dny později však Chcípl PES přišel se zveřejněním adres koaličních poslanců. Kromě toho uskupení vyzvalo své příznivce, aby šli demonstrovat přímo před bydliště zákonodárců. U domu poslance Antonína Tesaříka (KDU-ČSL) pak kdosi napsal na chodník „Tesařík je zrádce“.

Horší zážitek se udál v domě šéfa poslaneckého klubu hnutí STAN Josefa Cogana. „Stalo se to, že k nám do domu vlezla zmatená paní. V chodbě u nás doma na ni po chvíli narazila moje manželka, která je po operaci kolene a chodí o berlích,“ popsal Deníku N Cogan. „Stála v chodbě, manželka se jí zeptala, co tam chce, a řekla, že tam nemá co dělat. Žena odpověděla, že jí přišel e-mail, že se svolává demonstrace na tuhle adresu a že je už teda tady. Manželka ji vyhodila,“ dodal.

Nacher: Zveřejňování adres poslanců je nepřijatelné

Sám Nacher pro CNN Prima NEWS říká, že se tak dostal do velmi špatného světla. „V momentě, kdy vyšly ty adresy, jsem jim (Olbertovi a Janečkovi) hned psal SMS, že je to pro mě nepřijatelné a staví mě tím do hrozně blbé pozice,“ sdělil redakci člen stínové vlády hnutí ANO, který má na starost ochranu spotřebitele.

Motivem pro schůzku s Olbertem a Janečkem byla podle jeho slov snaha o zmírnění napětí. „Já myslel, že výsledkem toho, když jsem s nimi v pondělí mluvil o šibenicích, bude vytvoření nějakého mostu, kde skutečně půjde o obsah pandemického zákona,“ doplňuje Nacher. Následovalo však ono zveřejnění adres. „Aby výsledkem toho bylo, že se tu za dva dny stane něco v bleděmodrém...“ dodává poslanec.

Nyní už podle svých slov nemá chuť se s představiteli uskupení Chcípl PES k pandemickému zákonu znovu sejít. Posledními kroky se navíc organizátoři nynějších protivládních demonstrací do značné míry zdiskreditovali. „Potom ty protesty nikdo nevnímá seriózně, protože tohle už není civilizovaný způsob projevení nějakého odlišného názoru. A dostávají tím do blbé pozice ty, kteří mají věcně stejný názor, ale dávají to najevo slušnou formou,“ řekl CNN Prima NEWS Nacher.

Babiš a spol. zažili rakve před domy

Člen stínové vlády hnutí ANO ovšem k odsuzování kroků jako šibenice a podobně poukazuje na to, že podobně se protestující z řad Chcípl PES chovali již k předešlé vládě expremiéra Andreje Babiše (ANO). Ti například demonstrovali před jeho domem v Průhonicích, kam udělali pochod s rakví. K protestům došlo také u bytu exministra školství Roberta Plagy (tehdy za ANO). „Já jsem ty šibenice odsuzoval, už když byly namířené proti vládě, kde bylo hnutí ANO, a já byl vládní politik. A odsuzuji ty šibenice i v momentě, kdy jsem opoziční politik,“ říká Nacher pro CNN Prima NEWS.

Na druhou stranu však poznamenává, že si nevybavuje, že by se z řad nynějších vládních politiků ozývaly odsudky těchto forem protestů v době, kdy byly namířené právě proti Babišovu kabinetu. „Politik by měl být konzistentní, a když je něco přes čáru, tak by se k tomu měl razantně postavit bez ohledu na to, na jaké straně v tu chvíli sám stojí,“ říká Nacher s tím, že si dělá monitoring předešlých demonstrací a chce srovnávat, jak se k nim dříve politici vyjadřovali.

Kromě toho má poslanec hnutí ANO za to, že agrese nevychází pouze od současných protivládních demonstrantů, kteří nesouhlasí například s pandemickým zákonem. „Je potřeba uklidnit vášně na obou stranách a je potřeba říci, že se to opravdu děje na obou stranách,“ dodává opoziční zákonodárce.

Zmiňuje k tomu výrok primáře ze sokolovské nemocnice Martina Straky, který na sociálních sítích uvedl, že by se předsedovi SPD Tomiu Okamurovi, který stál za obstrukcemi Sněmovny k pandemickému zákonu, měl podat kyanid. Později se za to však omluvil a uvedl, že šlo o nadsázku.

Parta magorů, berou to jako pouť, říká Havlíček

Zveřejnění adres poslanců vládní koalice a výzvy k demonstracím před jejich domy odmítají politici napříč politickým spektrem. Že uskupení Chcípl PES vystupovalo podobně i proti předešlé vládě připomíná i exministr průmyslu a obchodu, a také dopravy, Karel Havlíček (ANO). „Podle mého názoru nejsou duševně fit. Vím, o co se jedná, protože stejná parta magorů za mnou jezdila a chodila s rakví po obci, kde bydlím. Vždy se zastavila před mým barákem, zapálila svíčky a pár hodin tam hulákala,“ popsal své zkušenosti někdejší vicepremiér ve vysílání pořadu 360°.

Ten ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil, že je potřeba jednat v mantinelech zákona. „Myslím, že je to jednoznačně jasná vizitka pro tuto partu. Nepřekvapuje mě to, zažil jsem to. Tito duševně choří lidé jsou mezi námi a baví se tím. Berou to jako pouť. Dají si pivo, zakřičí si, zatroubí a udělají nějaký skandál. Někdo jde na fotbal, někdo do hospody a někdo se jde vykřičet a má před sebou rakev nebo šibenici. Prostě troubové,“ nešetřil ostrou kritikou Havlíček.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na plénu Sněmovny řekl, že zveřejnění adres už řeší policie. „Ta situaci monitoruje a dělá bezpečnostní opatření. Tohle je útok na naše blízké. Debata mezi námi může být tvrdá, ale někde je červená linie,“ řekl.

Odpoledne pak o incidentu diskutoval s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě. „Tento akt pan prezident velmi silně odsoudil, tady jsme v jasném souladu. V případě vztyčování maket šibenic pak projevil svůj názor, že se jedná o trestný čin,“ citoval vicepremiér Zemanova slova.

Po zveřejnění trvalých bydlišť přišla zpátečka

Chcípl PES adresy poslanců zveřejnila před středeční demonstrací u Poslanecké sněmovny. „Pokud se nemůžete dostavit dnes od 10:00 na Malostranské náměstí a podpořit protesty, udělejte si malá protestní shromáždění u trvalých bydlišť 70 poslanců, kteří hlasovali pro novelu pandemického zákona. Oni nám budou do chodu domácností a svobod zasahovat neustále. Držte se, tohle dáme,“ stojí v původní výzvě. Pod příspěvkem byly k nalezení zmíněné adresy.

Iniciativa Chcípl PES svůj příspěvek později upravila. Poté napsala další vyjádření: „Po včerejším maratónu a po neuvěřitelném precedentu porušení jednacího řádu Sněmovny jsme dnes vyzvali občany ČR, aby svůj nesouhlas s pandemickým zákonem přišli prezentovat do poslaneckých kanceláří poslanců, kteří tento pandemický zákon podpořili. Bohužel se mohly mezi adresy, které jsou veřejné, dostat i adresy trvalého bydliště.“

Toto tvrzení je ale očividně zcela lživé. V původním příspěvku se totiž jasně hovořilo o adresách trvalých bydlišť. Redakce CNN Prima NEWS má screen příspěvku k dispozici.

Šéf hnutí Chcípl PES Jakub Olbert ve vysílání 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že jeho kolega dal na síť pouze adresy provozoven. „Kolega na Facebooku zveřejnil adresy provozoven fyzických osob, které podnikají a jsou poslanci. Nezveřejnil ani jedno jméno. Nevím, co by se mělo stát. Nenaváděli jsme nikoho k tomu, aby terorizovali nebo šikanovali rodiny poslanců. Pouze jsme je navedli k tomu, aby udělali malá protestní shromáždění ve svých městech a aby se to stalo před kancelářemi poslanců,“ snažil se Olbert obhájit aktivity svého hnutí.

Tagy:
demonstrace šibenice dům Andrej Babiš Miloš Zeman Vít Rakušan Karel Havlíček protesty ANO 2011 Patrik Nacher vláda Jakub Olbert pandemický zákon Otevřeme Česko normálnímu životu Poslanecká sněmovna ČR