Běžte k nim domů. Chcípl PES zveřejnil adresy poslanců, kteří chtějí pandemický zákon

Demonstrace na Malostranském náměstí se ani tentokrát neobešla bez šibenice.

Protesty proti pandemickému zákonu v Praze

Protestní iniciativa Chcípl PES nabádá na svých sociálních sítích lidi, aby šli protestovat před domovy poslanců, kteří chtějí pandemický zákon. Chcípl PES zveřejnil adresy 70 zákonodárců pětikoalice. „Je to fakt za hranou,“ zlobil se ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Iniciativa Chcípl PES svolala další demonstraci proti pandemickému zákonu na středeční desátou hodinu na Malostranské náměstí. Kdo se nemůže dostavit, má jít podle iniciativy protestovat přímo před domovy poslanců.

„Pokud se nemůžete dostavit dnes 16. 2. 2022 od 10:00 na Malostranské náměstí a podpořit protesty, udělejte si malá protestní shromáždění u trvalých bydlišť 70 poslanců, kteří hlasovali pro novelu pandemického zákona. Oni nám budou do chodu domácností a svobod zasahovat neustále. Držte se, tohle dáme,“ napsala na Facebook iniciativa.

Proti zveřejnění adres se už někteří poslanci postavili. „Chcípl pes dal na svoje sítě výzvu, že pokud někdo nemá čas přijet v 10:00 na Malostranské náměstí, má jít protestovat před trvalé bydliště poslankyň a poslanců, kteří minule pro pandemický hlasovali. Adresy tam vypsali. Takže teď za to můžou i naše rodiny?“ podivila se na Twitteru poslankyně STAN Barbora Urbanová.

Je to hnus, říká senátor Hraba

„Vyzývat k tomu, ať jdou lidé protestovat před domy poslanců a zveřejnit jejich adresy považuji za něco naprosto zoufalého, co do demokratické diskuse fakt nepatří. Kritizoval jsem, když se to dělo vůči bývalému ministru zdravotnictví Blatnému a jeho rodině, tohle je za hranou,“ naštval se šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Chování iniciativy Chcípl PES odsoudil i senátor Zdeněk Hraba (STAN). „To je opravdu daleko za hranou normálnosti. Je to hnus,“ prohlásil.

„Byly zveřejněny adresy trvalého bydliště nás poslanců, aby se protesty proti pandemickému zákonu mohly uskutečnit před našimi domovy. Chtěl bych protestující upozornit, že ani mě, ani mou rodinu včetně dětí ve věku 3,5 a 1,5 let na této adrese v současné chvíli nevystraší,“ napsal na Twitter místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář konstatoval, že doma nebude, protože musí ve Sněmovně poslouchat obstrukce Tomia Okamury (SPD). „Je mi skutečně líto, že si nebudu moct před domem pokecat s lidmi, kterým nejde o dialog. Celý den budu na nejednání Sněmovny poslouchat žvatlání pana Okamury a jemu podobných. Jen bych jim rád připomněl, že sazba za tuhle exhibici je 790 tisíc korun za hodinu,“ podotkl Kolář.

Ministr vnitra Vít Rakušan na plénu Sněmovny řekl, že zveřejnění adres už řeší policie. „Policie situaci monitoruje a dělá bezpečnostní opatření. Tohle je útok na naše blízké. Debata mezi námi může být tvrdá, ale někde je červená linie. Naše boje do politického boje nepatří,“ řekl Rakušan.

Jiří Janeček z iniciativy Chcípl PES později napsal, že adresy trvalých bydlišť poslanců se na seznam dostaly omylem. Vyzval lidi, aby šli protestovat do kanceláří poslanců. „Bohužel se mohly mezi adresy, které jsou veřejné, dostat i adresy trvalého bydliště. Všechny adresy jsou z veřejných zdrojů. Hlavním viníkem je Fiala a Pekarová, kteří odmítli sdělit, kdy bude zařazen bod týkající se přehlasování senátního veta! Vše se pak dělá narychlo a mohou vznikat chyby. Vyzýváme občany, aby své stanovisko přišli říci do kanceláří poslanců ve svých obvodech,“ uvedl Janeček.

Tagy:
Marian Jurečka TOP 09 Ondřej Kolář Tomio Okamura KDU-ČSL Starostové a nezávislí Zdeněk Hraba Malostranské náměstí pandemický zákon Chcípl PES Otevřeme Česko normálnímu životu Poslanecká sněmovna ČR