Komentátoři: Chcípl pes se zdiskreditoval. Po sdílení adres je zbytečné s hnutím jednat

Demonstrace hnutí Chcípl pes přes Sněmovnou

360° (217)

Nejhorší výlevy nenávisti za posledních 30 let a jednání za hranicí jakékoliv slušnosti. Tak označili hosté pořadu 360° aktivity hnutí Chcípl pes, které vyzvalo své podporovatele k demonstracím před domy poslanců. Podle komentátora webu Info.cz Martina Schmarze je neuvěřitelné, aby někdo chodil lynčovat rodiny politiků. Komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko doplnil, že po této akci je nejspíše zbytečné s hnutím Chcípl pes vůbec jednat.

„Udělejte si malá protestní shromáždění u trvalých bydlišť 70 poslanců, kteří hlasovali pro novelu pandemického zákona. Oni nám budou do chodu domácností a svobod zasahovat neustále,“ uvedlo hnutí ve středečním příspěvku, které o chvíli později smazalo. Policie už ale řeší dva případy, ve kterých došlo k porušení zákona a zásahu do soukromí zákonodárců a jejich rodin.

Komentátor webu Info.cz Martin Schmarz demonstrace před domy poslanců odsoudil. „Za 30 let jsme nezažili takový výlev nenávisti, zlosti a až fašizujících bojůvek. Chtít lynčovat rodiny poslanců je naprosto neuvěřitelné. Včera jsem potkal ve Sněmovně poslance Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL). Byl opravdu rozčílený, sáhli mu na rodinu. Šibenice jsou strašné, ale tohle je ještě horší,“ řekl v pořadu 360°.

Stejný názor sdílí i komentátor ČRo Radko Kubičko. Připomněl, že i komunistický režim zveřejňoval domovní adresy vybraných lidí, jmenovitě disidentů. Sympatizanti s hnutím Chcípl pes navíc podle komentátora uškodili sami sobě.

„Jednoduše diskreditují svou věc. Mají právo kritizovat poslance, přijít do Sněmovny a projevovat se. Ale zveřejňovat adresy? Proč je zveřejnili? Aby protestovali před rodinami poslanců a poslankyň, kteří doma ale nejsou,“ navázal na téma Kubičko.

Nejnovější forma protestu proti novele pandemického zákona navíc politiky nejspíše odradila natolik, že už bude obtížné najít společnou řeč. „Pokud s nimi někdo chtěl jednat – a asi se s nimi mělo jednat – tak po této akci je zbytečné s nimi hovořit. Je to věc za hranou jakékoliv slušnosti,“ zkritizoval novinář kroky hnutí Chcípl pes.

Zeman tlačí ruský naraziv

Komentátoři také zhodnotili čtvrteční rozhovor prezidenta Miloše Zemana pro deník MF Dnes. V něm si hlava státu postěžovala na práci amerických tajných služeb, jejich zprávu o chystané ruské invazi na Ukrajinu označil za blamáž.

Podle Schmarze straní Zeman ruské straně, stejně jako to dělal doposud. „Prezident jede ruský narativ. V jedné větě řekl, že žádná válka nebude. A v druhé řekl, že boje na okupovaném Donbasu by za válku nepovažoval,“ upřesnil komentátor.

Kubičko podotkl, že ale není třeba se řídit Zemanovým názorem na vzniklé napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Prezident členského státu NATO by ale podle něj měl přece jen „držet stejnou linii“.

„Na druhou stranu je fakt, že i tajné služby by měly přestat hrát takové hry. I kdyby zveřejnily nějaký záměr, tak nepřítel, proti kterému bojují, může udělat úplně něco jiného, aby je zdiskreditoval,“ sdělil na závěr Kubičko.

Tagy:
rodina demonstrace NATO Miloš Zeman poslanci KDU-ČSL pořady CNN Prima NEWS komentátor Český rozhlas 360⁰ Pavlíny Wolfové Rusko komentátoři Chcípl pes Radko Kubičko 360° Martin Schmarcz Otevřeme Česko normálnímu životu Poslanecká sněmovna ČR ruská invaze na Ukrajinu