Zemře kvůli výzvě na TikToku. Soud povolil odpojení chlapce v kómatu, zdrcená rodina je proti

Velká Británie řeší mimořádně citlivé téma. Teprve 12letého Archieho Bettersbeea drží při životě přístroje, které za něj dělají prakticky všechno. Soud nyní rozhodl, že nemocnice má právo školáka odpojit. S tím ale ostře nesouhlasí rodina, která stále věří, že se chlapec alespoň částečně zotaví, informuje web stanice BBC.

Smutný příběh se začal odehrávat letos 7. dubna v Londýně. Archieho našla doma jeho matka v bezvědomí. Kolem krku měl uvázaný pásek. Přesné okolnosti nejsou doposud známy, ale podle matky mohla za neštěstím stát výzva „Blackout“ na sociální TikTok. Při ní lidé sami sebe dostávají do bezvědomí zadržením dechu nebo právě škrcením se.

Archie byl v kómatu převezen do nemocnice, kde mu lékaři diagnostikovali rozsáhlá poranění mozku a později mozkovou smrt. Od té doby je chlapec na přístrojích, bez kterých by okamžitě zemřel. A právě to se nyní možná stane.

Nemocnice totiž prostřednictvím právníků tvrdí, že je v nejlepším zájmu Archieho odpojení od přístrojů, protože už je prakticky mrtvý. A stejně to vidí i soudce nejvyššího soudu Justice Hayden. Ten dal v pátek za pravdu nemocnici. „Bohužel neexistuje léčba, která by napravila to poškození, které se Archiemu stalo. Není tu žádná naděje na uzdravení se,“ odůvodnil svoje rozhodnutí.

V písemném vyjádření rovněž uvedl, že Archieho považuje za mrtvého už od 31. května, kdy proběhly testy pomocí magnetické rezonance. „Zjistil jsem, že nevratné poškození mozkových funkcí bylo přesvědčivě prokázáno. Povoluji lékařům v Královské londýnské nemocnici, aby zastavili mechanickou ventilaci Archieho Battersbeea,“ dodal Hayden, který tak potvrdil předchozí rozhodnutí jiného soudce.

Zdrcující rána pro rodinu

S tím ale ostře nesouhlasí rodina chlapce, podle které by měla léčba pokračovat, dokud Archieho srdce bije. Otec chlapce uvedl, že jeho syn ještě nechce odejít a žádá pro něj více času. Matka rozhodnutí soudce označila za „zdrcující ránu“. „Plánované odpojení od přístrojů je podle mě ta nejhorší varianta. Nevidím v tom žádnou důstojnost. My nesouhlasíme s myšlenkou důstojnosti ve smrti. Vynucovat ji na nás a urychlovat jeho smrt za tímto účelem je velmi kruté,“ řekla.

Rodina hodlá bojovat až do konce a oznámila, že se proti rozhodnutí soudce hodlá odvolat, a vyzývá také k reformě zdravotního systému, který je prý podfinancovaný, a proto lékaři vzdávají záchranu života brzy. Ti totiž mají od roku 2018 pravomoc rozhodnout o tom, co je v zájmu jejich pacientů. Případně tedy i o odpojení od přístrojů, pokud souhlasí i příbuzní. Pokud nesouhlasí, rozhoduje soud, vysvětluje web německého deníku Bild.

Tagy: