Odpojte chlapce od přístrojů, rozhodl soud. Při odvolání zasáhla rodinu další rána

Na začátku dubna se rodině 12letého Archieho Battersbeeho změnil život. Chlapec pravděpodobně zkoušel výzvu, kterou viděl na sociální síti TikTok. Ta ho nyní může připravit o život. Soud totiž rozhodl, že může být odpojen od přístrojů. Podle informací od lékařů je chlapec v kómatu již mrtvý. Rodina proti takovému rozhodnutí bojuje. Před dalším soudním líčením však otec nadaného gymnasty zkolaboval, dostal infarkt.

Tragédie se stala 7. dubna v Londýně. Jen 12letý Archie měl kolem krku ovázaný pásek, když ho našla jeho matka. Pravděpodobně se rozhodl zkusit výzvu ze sociální sítě TikTok nazvanou „Blackout“. Při ní se lidé snaží dostat do bezvědomí právě tím, že se přiškrtí nebo zadrží na dlouhou dobu dech.

Chlapec skončil v nemocnici, kde je v kómatu. Zpráva lékařů byla pro rodinu zdrcující: Archie má poškozený mozek. Později dodali, že nastala mozková smrt a mladíka udržují naživu pouze přístroje. Rodiče ale věří v to, že má jejich syn – nadaný gymnasta – dostatečnou vůli žít. Prosili o čas. Podle lékařů je však pro chlapce nejlepší variantou odpojení.

Ke stejnému názoru došel i soudce nejvyššího soudu Justice Hayden, a dal svolení k Archieho odpojení. Rodina však bojovala a proti rozhodnutí se odvolala. Vede rozsáhlou kampaň, která má dát synovi šanci žít. Nyní však nejbližší zasáhla další tragédie. Před vstupem k odvolacímu soudu, kde mělo probíhat další líčení, 50letý Paul Battersbee zkolaboval – dostal infarkt.

Rozhodnutí nezměnili

Milující otec skončil v nemocnici, odvolací soud však nevyslyšel žádost právních zástupců rodičů a jednání neodvolal, uvádí web Daily Mail. A co hůře, znovu se přiklonil k rozhodnutí soudce Haydena. „Jsem zklamaná, že takové rozhodnutí neodložili ani na krátkou dobu poté, co tento případ přivodil Archieho otci infarkt na prahu jejich soudu,“ vzkázala rozhořčeně generální ředitelka Křesťanského právního centra Andrea Williamsová, která rodinu v kampani silně podporuje.

Rodiče před jednáním trvali na tom, že Archie se v posledních dnech dvakrát pokusil sám dýchat a potřebuje dostatek času na uzdravení. Jejich advokát Edward Devereux navíc uvedl, že soudce Hayden chybně dospěl k názoru, že léčba je pro chlapce zatěžující a marná. Odvolací soudce Andrew McFarlane, který dospěl ke stejnému názoru jako Hayden, sdělil, že námitky rodičů neměly rozumné vyhlídky na úspěch.

„Je mi jasné, že se soudce Hayden pečlivě zhostil důležité odpovědnosti, která mu byla uložena. Nepřipouštím, že by se ukázalo, že je jeho rozhodnutí nesprávné či nespravedlivé,“ dodal. Po vynesení rozsudku soudci uvedli, že „odloží“ ukončení Archieho léčby na 48 hodin, aby měli jeho rodiče čas obrátit se na evropský soud. Ti nadále budou o život svého milovaného syna bojovat.

Tagy: