Nakažlivější varianty omikronu dorazily do Česka. Počty nakažených opět rostou

Roman Prymula o koronaviru i dalších nemocích

Počty nakažených nemocí COVID-19 v České republice znovu mírně stoupají navzdory tomu, že počet provedených testů neustále mírně klesá. Mohou za to pravděpodobně nakažlivější varianty omikronu BA.4 a BA.5. Zkušenosti s těmito variantami ze zahraničí naznačují, jak by mohla případná nová vlna vypadat.

Za posledních sedm dní přibylo v Česku 1 804 nových případů koronaviru, to je skoro o 500 víc než o týden dříve. Pokles počtu potvrzených nákaz, který trval od začátku března, se tak zastavil. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. O zrychlování epidemie svědčí i rostoucí incidenční a reprodukční číslo. Na druhou stranu ale dál klesá počet lidí, kteří jsou s covidem v nemocnicích. Současných 90 hospitalizovaných je nejméně od začátku loňského září.

Od začátku května, kdy pojišťovny hradí testy na covid jen se žádankou od lékaře, je zájem o testování malý. Laboratoře za týden provedly zhruba 28 500 antigenních a PCR testů, asi o 5 000 méně než za předchozích sedm dnů. V pracovní dny je testů zhruba 4 000 až 6 000, pozitivní je zhruba každý desátý. Odborníci ovšem upozorňují, že počty pozitivních testů neodpovídají počtu nakažených.

„Oficiální data nejsou ničím jiným než počty potvrzených testů. Nevíme přesně, kolik nakažených v populaci je. Je to velké varování před vlnou, co přijde na podzim. Ta může přijít hodně prudce,“ upozorňoval ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek na páteční tiskové konferenci.

Nynější nárůst pozitivních testů není podle odborníků dramatický a situace se zlepší na začátku letních prázdnin. Současně je ale nutné připravit se na zřejmě vážnější podzimní vlnu epidemie.

Nová varianta covidu

Mnohé o nové vlně covidu vyčteme ze zahraničních dat. Vlna variant BA.4 a BA.5 již prošla například Jihoafrickou republikou. „Pátá vlna nemoci COVID-19 způsobená variantami BA.4 a BA.5 v Jihoafrické republice má již svůj vrchol za sebou. Procento pozitivity testů se opět snižuje a sedmidenní průměr činí 23 procent. Slibné je, že počet hospitalizovaných a úmrtí je v zemi zatím nízký,“ uvedl nedávno na Twitteru matematik z Cambridgeské univerzity Ridhwaan Suliman.

Stejně jako začínala varianta delta své putování Evropou v Portugalsku, tak také letos mutace BA.4 a BA.5 již nabírá na síle právě v této jihoevropské zemi. Přestože portugalská vlna ještě svého vrcholu zřejmě nedosáhla, také tamní úřady hovoří o nízkých počtech hospitalizovaných. Tato země ale patří k těm nejvíce proočkovaným na světě.

Tagy:
nemoc Evropa Twitter Portugalsko Jihoafrická republika Ladislav Dušek Česko COVID-19 Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Univerzita v Cambridgi