Jak silná covidová vlna přijde na podzim? Mnohé napovídají data z Jihoafrické republiky

Nemocná žena

Je COVID-19 už za námi?

Vývoj covidové epidemie se začíná stále více podobat loňskému roku. Zatímco Evropa prožívá relativně poklidné časy, v Jihoafrické republice (JAR) řádí další vlna, která se pravděpodobně na podzim objeví také u nás. Odborníci však pozorují tamní data s optimismem. Poslední vlna omikronu typu BA.4 a BA.5 je již za vrcholem a byla výrazně méně problematická než ty předchozí, které v zemi přicházely s matematickou pravidelností.

Z JAR už v minulosti vyšly covidové mutace, které o několik měsíců později začaly řádit v Evropě. Nejdříve to byla tzv. jihoafrická mutace a později omikron. Data z této země proto mohou napovědět mnohé o tom, co nás čeká s příští podzimní vlnou.

„Pátá vlna nemoci COVID-19 způsobena variantami BA.4 a BA.5 v Jihoafrické republice má již svůj vrchol za sebou. Procento pozitivity testů se opět snižuje a sedmidenní průměr činí 23 procent. Slibné je, že počet hospitalizovaných a úmrtí je v zemi zatím nízký,“ uvedl na Twitteru matematik z Cambridgeské univerzity Ridhwaan Suliman.

V dalším grafu se matematik zaměřil na velmi zasaženou jihoafrickou provincii Gauteng, kde se rovněž potvrzuje příznivý trend: „Vysoký počet infekcí, ale výrazně méně hospitalizací a úmrtí v důsledku vysoké úrovně imunity populace.“

Právě jihoafrická data jsou vypovídající v mnoha ohledech. Potvrzují například, že covidové vlny přichází přibližně každých šest měsíců. „Nárůst počtu nových potvrzených případů covidu v jižní Africe kvůli subvariantám BA.4 a BA.5 omikronu poskytuje dobrou představu o tom, jak bude vypadat endemická rovnováha (z viru se stane endemický virus, který je v populaci normálně přítomen, pozn. red.): Významná vlna každých šest měsíců s významnou úmrtností a nemocností,“ napsal před měsícem na Twitteru evoluční biolog Tom Wenseleers z belgické univerzity KU Leuven. Zatím se však nepotvrdila vážnější smrtnost posledních variant.

Portugalská vlna

Stejně jako začínala varianta delta své putování Evropou v Portugalsku, tak také letos mutace BA.4 a BA.5 již nabírá na síle právě v této jihoevropské zemi. Přestože portugalská vlna ještě svého vrcholu nedosáhla, také tamní úřady hovoří o nízkých počtech hospitalizovaných. Tato země ale patří k těm nejvíce proočkovaným na světě.

Očekávání podzimní vlny v ČR

Z Portugalska se v minulosti postupně do Evropy rozšířila například mutace delta, takže lze předpokládat, že později převládne varianta omikronu BA.4 a BA.5 v České republice. Data ze zahraničí proto dávají pozitivní signál.

Přesto ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) varuje, že se vlny budou opakovat, a je možné, že v budoucnu přijde nějaká vážnější. „Jednou ten virus bude agresivnější, jindy bude méně závažnější. Ale dokud tady bude, bude to nejzávažnější respirační nemoc,“ sdělil minulý týden Válek.

Očekává, že na podzim bude nadále převládat relativně bezpečný omikron nebo jeho další varinaty. „Musíme doufat, že nepřijde další alfa či delta. Podzimní vlna bude a jiný způsob, jak se ochránit, než očkování, neexistuje,“ doplnil ministr.

Tagy: