Žádné testování, žádný covid? Odborníci varují před podceněním podzimní vlny

PCR test

Kubek o covidu: Léto bude klidné. Uvidíme, co bude na podzim

Takhle nízká čísla nově nakažených koronavirem neevidovala Česká republika od léta 2020. Jenže má to jeden velký háček. Kvůli konci pandemické pohotovosti došlo ke zrušení jednoho PCR testu měsíčně zdarma, a tak výrazně ubylo testovaných. Odborníci proto varují před podceněním podzimní vlny.

V pondělí testy odhalily pouze něco málo přes 400 nakažených, o víkendu se počty infikovaných pohybovaly v řádu desítek. Ani v minulém týdnu se počet nakažených nepřehoupl přes hodnotu 517. Aktuální počet oficiálně nakažených je tak aktuálně nejnižší od srpna 2020.

Reálná situace však nemusí být tak růžová, a to především z důvodu velmi nízkého počtu provedených testů. Zatímco na konci dubna bylo provedeno ve všední dny i přes 10 tisíc PCR testů denně, dnes je to pouze přibližně tři tisíce denně. Konkrétně v pondělí 23. května laboratoře provedly pouze 2 802 PCR testů.

Důvod je zřejmý, počátkem května došlo k ukončení pandemické pohotovosti a zrušení jednoho propláceného PCR testu měsíčně. Lidé se tak přestali testovat, nebo využívají pouze domácí antigenní testy a svou případnou nemoc nikde nehlásí.

Že čísla neodpovídají skutečné situaci, vědí také v Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). „Oficiální data nejsou ničím jiným než počty potvrzených testů...Nevíme přesně, kolik nakažených v populaci je. Je to velké varování, co přijde na podzim. Ta může přijít hodně prudce,“ řekl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek na páteční tiskové konferenci.

Podzimní varování

Pokud přijde na podzim nová vlna, mohou chybět testovací kapacity. Pomoci by však mohly univerzity, jak uvedl pro CNN Prima NEWS předseda Technologické agentury ČR Petr Konvalinka. „Jde o to, v jakém rozsahu tady ta epidemie bude, aby stát podpořil laboratoře, protože v minulosti třeba univerzity nabízely celou řadu možností, ale stát šel cestou velkých očkovacích center a na univerzity moc nedal. Většina vzorků šla do velkých laboratoří a akademická sféra byla trochu zklamaná, že na to vyčlenila kapacity, vložila do toho vlastní peníze a doufala, že stát jim trochu pomůže,“ konstatoval.

Upozornil však také, že se technologie díky covidu nadále zlepšují. „Jsem stoprocentně přesvědčen o tom, že technologie či různé metody rozboru vzorků, které se odebírají, už jsou na takové úrovni, že odběrové laboratoře budou schopné do několika hodin dát přesný výsledek,“ sdělil pro CNN Prima NEWS. Doplnil pak, že výzkumníci například pracují na testech, které budou moci rozlišit mezi covidem a klasickou chřipkou.

Přesto laboratoře dlouhodobě varují, že kvůli nízkému testování a zániku testovacích míst mohou kapacity i tak na podzim chybět. „Covidová situace je dnes rozhodně horší, než jak vyplývá z oficiálních vládních čísel. Počet provedených testů totiž klesal mnohem rychleji než počet nových případů,“ sdělil nedávno pro CNN Prima NEWS Martin Dienstbier z laboratoře Diana Biotechnologies. „Pokud dojde k další vlně a bude stejný zájem o testy jako tuto zimu, kapacity budou nedostatečné,“ doplnil pro CNN Prima NEWS Lukáš Maxmilián Rybníček z Covidpointu.

Tagy:
podzim CNN Prima NEWS Ladislav Dušek laboratoř univerzita Česko COVID-19 Petr Konvalinka Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR PCR Test Technologická agentura ČR