Naočkovat, poté se bezpečně nakazit. Šebo radí, jak získat imunitu proti covidu

Šebo ke covidové krizi

O nové variantě koronaviru víme málo, omikron je důvod k obavám, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS mikrobiolog Peter Šebo. I proto je podle něj důležité očkování proti covidu. Společně s proděláním nemoci může člověk získat ideální imunitu.

„O omikronu víme málo, je důvod k obavám. Pan profesor Šerý to vyjádřil pěkně, mutací je u něj hodně a je dobrý důvod se obávat, že účinnost protilátek po prodělání nemoci nebo očkování bude nižší,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS mikrobiolog Peter Šebo.

Neurobiolog a specialista na DNA Omar Šerý v televizi CNN Prima NEWS uvedl: „S kolegy jsem se na novou variantu podíval a bohužel jsem zjistil, že v rámci této varianty ovlivňuje 18 mutací vazbu protilátek již vytvořených člověkem a dalších osm vazbu na receptor ACE2. To znamená, že tato varianta může být nakonec smrtnější, mít rychlejší průběh onemocnění a být infekčnější.“

Podle mikrobiologa je nejlepší ochranou vakcína ve spojení s proděláním nemoci. „Všichni se mají očkovat, potom se mají bezpečně nakazit a pak budou mít celé spektrum imunitní odpovědi. Hlavně si tím vytvoří i slizniční imunitu, která covid zastaví už na sliznici,“ popsal Šebo.

Apeluje, aby se dělalo vše pro to, aby se virus nešířil. „Když se podíváme, kdo plní oddělení JIP, jsou to mladší a zdravější koumáci, kteří si tak dlouho tvořili svůj názor, až skončili na JIP,“ řekl s tím, že takzvaných odmítačů jsou v republice asi dva miliony.

Právě kvůli nim sepsal petici požadující povinné očkování. „Cíl je, aby na lidi, kteří neumí pochopit, že musí přiložit ruku k dílu a zapojit se do společného úsilí pro zlomení této epidemie, stát uplatil zákony, které má, a začal chránit svobodu a demokracii,“ vysvětlil. Podotkl však, že i kdyby bylo očkování povinné, v aktuální krizové situaci by to hned nepomohlo.

„Jsme ve válce s dezinformacemi. V této zemi žijí stovky tisíc lidí, kteří jim věří a pak končí na JIP. A pak je zde spousta těch, kteří nemají šanci se zorientovat,“ podotkl. A to vše ve chvíli, kdy se i v tuzemsku objevila nová varianta koronaviru nazvaná omikron.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ji v pátek zařadila mezi znepokojivé, tedy mezi ty, které jsou prokazatelně vysoce nakažlivé, hůře se s nimi bojuje nebo mají za následek těžký průběh nemoci. Patří mezi ně i nyní převládající varianta delta. Proto je podle Šeba potřeba přistupovat k podobným krokům, jako je povinné očkování.

Tagy: