Rusové nejsou blázni. Konflikt na Ukrajině je jen válka slov, má jasno Zeman

Prezident Miloš Zeman v nedělní Partii

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 6.2.2022 11:00

Nesdílím obavy z případné ruské agrese vůči Ukrajině, to řekl prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Nynější napětí zatím pokládá za válku slov z obou stran a přál by si, aby to tak zůstalo. Uvedl, že Rusové „nejsou blázni“ a útok na Ukrajinu by pro ně znamenal čistý zisk jenom v tom, že dají Ukrajině jakési varování, vojenské varování, ale daleko větší ztrátu v podobě nejrůznějších sankcí.

„Když si srovnáte zisk a ztrátu, tak protože nejsou neinteligentní, tak jim vyjde, že by na tom prodělali, dokonce výrazně prodělali,“ nechal se slyšet Zeman. Pokud by nějaký konflikt nastal, soustředil by se podle prezidenta na otázku dvou separatistických oblastí Doněcka a Luhanska na východě Ukrajiny.

Prezident také uvedl, že by nepodpořil vyslání českých vojáků k východním hranicím NATO. „Považuji to za chřestění zbraněmi,“ uvedl. O tom, že nasazení nových jednotek Severoatlantické aliance v zemích jejího východního křídla je v zájmu české bezpečnosti a Česko by se na něm mělo podílet, hovořil koncem ledna po jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

V diplomacii Zeman naopak pochválil vládu za uzavření dohody s Polskem o řešení vlivu těžební činnosti v polském hnědouhelném dole Turów u českých hranic. „Je to významný počin ve vztazích mezi Českem a Polskem a je dobře, že se tak stalo,“ řekl prezident.

Propaganda jede na plné obrátky

Spor na východě Evropy se vyostřuje, propaganda všech zúčastněných stran jede na plné obrátky a frakce se navzájem obviňují z agrese. USA viní Moskvu z přípravy dronového útoku, Ukrajina podezírá z provokačního dronového útoku také Bělorusko a pozadu v očerňování oponentů nezůstává ani Rusko.

Hned tři ruské státní televize v přímém přenosu varovaly, že Kyjev spolu se složkami NATO chystá útok na proruské separatisty na východě Ukrajiny. Mezi zmíněné televize patří První kanál, Rusko 1 a NTV.

První američtí vojáci, kteří mají posílit spojence z NATO ve východní Evropě a v Německu v reakci na posilování ruské vojenské přítomnosti u hranic s Ukrajinou, v pátek dorazili do Německa. Informovalo o tom podle agentury Reuters evropské velení armády USA.

Tagy: