Naše zahraniční politika je primitivní, řekl Zeman. Prozradil, která strana mu nejvíc vadí

Bývalý prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman v exkluzivním rozhovoru zhodnotil českou zahraniční politiku

Česká zahraniční politika je primitivní a naivní, uvedl v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS bývalý prezident Miloš Zeman. Přerušení některých česko-slovenských konzultací podle něj naší zahraniční politice uškodilo. Exprezident rovněž prozradil, která strana mu na tuzemské scéně nejvíce vadí.

Exprezident kritizoval chladné vztahy mezi Českem a Slovenskem, které podle něj zbytečně zhoršily výtky ze strany české strany. „S ruským šéfem diplomacie Sergejem Lavrovem se setkal kde kdo, například polský ministr zahraničí Radosław Sikorski,“ zhodnotil Zeman kritiku schůzky slovenského šéfa zahraničního resortu Juraje Blanára a jeho ruského protějšku.

K TÉMATU: Migrační pakt zve uprchlíky do EU, tvrdí Andrej Babiš. K jejich přijímání nás nenutí, řekl Vít Rakušan

Z toho důvodu označil tyto výčitky za „trapnou výmluvu“. „Přerušení konzultací považuji za pokračování v sérii ostud v naší zahraniční politice. Tato řada začala zrušenou návštěvou premiéra Petra Fialy (ODS) v Nigérii nebo odvolanou cestou ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) do Saúdské Arábie,“ pronesl.

Naši zahraniční politiku proto Zeman označil za „svým způsobem primitivní, naivní a laickou“. Fiala na začátku března uvedl, že ke zrušení vzájemných jednání vedly mimo jiné odlišné názory na příčiny ruské agrese.

Na domácí politické scéně Zemanovi nejvíce vadí TOP 09. Těžší je podle něj výběr názorově nejsympatičtějšího subjektu. „Je to pro mě volba mezi čertem a ďáblem. Nedokážu jednoznačně odpovědět,“ dodal bývalý prezident v exkluzivním rozhovoru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Žádní migranti tady nejsou, překvapila Nerudová v superdebatě. Schytala ostrou kritiku

Tagy: