Navalnyj je v kritickém stavu. Ruského opozičního politika mohli otrávit, tvrdí jeho kolega

Alexej Navalnyj je dle slov jeho blízkého spolupracovníka v kritickém stavu. Ruský opoziční politik, který si v tamní trestanecké kolonii odpykává přes 11 let ve vězení, začal trpět vážnou bolestí břicha. Vězeňská služba však převoz do nemocnice nepovolila. Jeho spolupracovník Ruslan Šaveddinov pro web The Guardian řekl, že Navalného stav je zapříčiněn otravou jedem.

„Jeho stav je kritický, všichni máme obavy,“ uvedl v reakci na Navalného stav manažer jeho prezidentské kampaně Šaveddinov. Dodal, že kvůli zdravotním komplikacím k němu do vězení museli přijet záchranáři.

ČTĚTE TAKÉ: Sabotáž na vážně nemocného Putina? Ruské velení chtělo ukončit válku, tvrdí uniklé dokumenty

„Jeho stav musel být velmi vážný, když mu do vězení zavolali sanitku,“ pokračoval Šaveddinov pro britský deník The Guardian s tím, že převoz do nemocnice vězeňská služba zakázala. Zároveň se spolupracovníci opozičníka potýkají s nedostatkem informací o jeho aktuálním stavu. „Vězeňská služba dělá vše pro to, aby ho izolovala,“ poznamenal Šaveddinov.

Navalnyj si odpykává 11,5 roku vězení v trestanecké kolonii. Justice ho uznala vinným z podvodu a pohrdání soudem. Zhoršení jeho zdravotního stavu v nedávné době podle Guardianu vedlo k sepsání petice, kterou podepsali i někteří ruští zákonodárci a lékaři. Žádají v ní lepší zacházení s opozičním politikem, přestože se vystavují riziku trestního stíhání.

Šaveddinov a jeho tým dalších Navalného spolupracovníků věří, že tajné režimní složky bývalého kandidáta na prezidenta Ruska postupně tráví. „Podle naší teorie ho postupně zabíjejí pomocí pomalu působícího jedu, který mu aplikují v jídle,“ uvedl Šaveddinov.

„Může to znít jako paranoia, ale po otravě novičokem to působí naprosto reálně. Za dva týdny zhubl osm kilogramů. To se mu ještě nestalo. Zároveň mu lékaři neříkají, proč má takové bolesti,“ dodal Navalného manažer. Narážel tím na to, že Navalnyj přežil pokus o otravu sovětským jedem již v roce 2020.

Že Navalnému podávají jed je přesvědčená také Anna Vedutaová, která pracuje z Washingtonu pro Navalného Fond boje proti korupci. Jed podle ní Navalnyj patrně dostává v neznámých pilulkách.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ale v reakci na domněnky, že je Navalnyj tráven, odpověděl, že Kreml opozičníkův zdravotní stav nijak nesleduje a že jde o záležitost federální vězeňské služby.

Tagy:
zdraví Vladimir Putin jed věznice Dmitrij Peskov Rusko Alexej Anatoljevič Navalnyj Ruslan Tabrizovič Šaveddinov