Pavel i Babiš rozjíždějí kampaň: Červené růže za zvládnutí pandemie i návštěva Jezulátka

Další den ostré předvolební kampaně mají za sebou oba kandidáti na post prezidenta – Andrej Babiš (ANO) i Petr Pavel. Zatímco generál Pavel už vyrazil do krajů, předseda hnutí ANO zůstal v Praze. Den s nimi strávili také reportéři CNN Prima NEWS. Jak kandidáti den využili?

Návštěva Pražského Jezulátka. Tak si vysnil úterní ráno Andrej Babiš. „Navštívím kostel Panny Marie, nosím s sebou Jezulátko, přináší mi štěstí,“ prohlašoval v pondělí expremiér. Jenže nakonec se na Pražské Jezulátko podívat nemohl. Komunita bosých karmelitánů se totiž rozhodla dopoledne kostel uzavřít.

„Vzhledem k načasování a mediální prezentaci této návštěvy ji jednoznačně považujeme za součást předvolební kampaně, která je navíc vedena velmi útočným a strach vyvolávajícím stylem a se kterou se rozhodně nemůžeme ztotožnit,“ uvedla ve vyjádření komunita. Babiš ale prý v kostele žádnou kampaň vést nechtěl. „Kostel zavřeli. Mrzí mě to, ale samozřejmě tam půjdu bez toho, aby o tom někdo věděl,“ reagoval. A tak se nakonec doopravdy stalo.

Babiš se k Jezulátku vydal až odpoledne, tentokrát bez přítomnosti novinářů. „Zavřeli kostel, já to nechápu. Před pánem Bohem si jsme všichni rovni,“ uváděl ve videu. V plánu měl Babiš také výstavu korunovačních klenotů. Ještě ráno mediím tvrdil, že se do katedrály sv. Víta nechystá. Své plány ale změnil a vystál si tříhodinovou frontu.

Přímo k vitríně s korunovačními klenoty se dostal o půl jedné odpoledne. „Přemýšlím, že bych napsal panu prezidentovi, jestli ji nechce prodloužit až do neděle. Je o ní velký zájem,“ komentoval výstavu. A zatímco se Babiš usmíval při focení se svými podporovateli, Tomio Okamura naznačil, že se Andrej Babiš podpory SPD zřejmě nedočká. „O žádné podpoře jsme v SPD nejednali,“ uvedl Okamura. Babiš tvrdí, že by mu definitivní stanovisko měl předseda SPD sdělit ještě v úterý.

Pavel v obležení podporovatelů

„Vážím si toho, že mi paní profesorka vyjádřila podporu, a to hned v den vyhlášení výsledků,“ uvedl na tiskové konferenci s Danuší Nerudovou kandidát Petr Pavel. Poražená protikandidátka se hned v úvodu řeči ostře obula do Andreje Babiše. „Chtěla bych vyzvat všechny své voliče, aby přišli k volbám. Aby šli volit, aby se podařilo porazit zlo, které tady je,“ zdůrazňovala.

Spolupráci pro dny před druhým kolem voleb stvrdili i krátce před polednem příspěvkem na sociálních sítích. „Má podpora Petra Pavla nekončí u slov. Dostane k dispozici reklamní plochy a naše týmy budou úzce spolupracovat i v online světě,“ připsala ke snímku z aplikace BeReal.

A nechyběly už tradiční dárečky – Pavel dostal od Nerudové mikinu. Na oplátku ji obdaroval hrníčkem s vlastním logem a kávou. „Uvnitř je napsáno: ‚Není mi to jedno‘, to můžeme spolu sdílet,“ prozradil generál. Přiostří také druhá fáze propagace Petra Pavla – bude odvetou na agresivní kampaň Andreje Babiše.

Pavel po setkání s Danuší Nerudovou odjel do nemocnice v Ústí nad Labem, kde poděkoval laborantkám za nasazení v covidové pandemii. Dámské osazenstvo obradoval červenou růží. „Dali jsme mu domácí bábovku. Poděkovali jsme mu, že konečně někdo ocenil naši práci, protože centrum a laborantky tady dělají dnem a nocí,“ uvedla jedna z přítomných lékařek.

Hned po návštěvě nemocnice se setkal s dobrovolníky. Poté přejel do centra města, kam ho přišli podpořit tisíce lidí. Na dotaz, zda Pavel čekal takový zájem lidí odpověděl skromně, že ne. Doplnil, že netuší, kolik lidí dorazilo, ale odhadoval je na tisíce.

Tagy: