Ne dům Harmonie, ale hrůzy: Senioři z hradeckého paneláku si stěžují na hluk a rvačky

Dům hrůzy v Hradci Králové

Dům hrůzy v Hradci Králové

Měla to být oáza klidného stáří. Dům Harmonie v Hradci Králové je ale poslední dobou úplně jiný. Už zvenčí vypadá, že má vysoký panelák se čtyřmi stovkami bytů to nejlepší za sebou. Senioři, pro které byl původně určený, si teď navíc stěžují na nepřizpůsobivé spoluobčany, konkrétně na velký nepořádek, hluk a časté rvačky.

„Od rána pijí, perou se tady, policisté jsou tu třeba třikrát, čtyřikrát za den. Servou se až do krve, nějací mladí tu sedávají pod pergolou a dělají bordel,“ uvedla jedna z obyvatelek domu. V domě bydlí přibližně 16 let a dnes už jen vzpomíná na pořádek a klid, který tu kdysi býval.

ČTĚTE TAKÉ: Mladík měl v Hradci přinutit k sexu osmiletou školačku. Policie podezřelého po měsíci dopadla

Podle ní i dalších obyvatel domu jde o některé sousedy, ale i o lidi zvenčí. Ti prý vyhazují věci a nepořádek a odpad nechávají po chodbách. „Sedí tu na schodech, hulí, hází bordel. Šílené. Rvou se tady jako koně,“ potvrdil další obyvatel domu.

Radnice stížnosti obyvatel domu vnímá. Potvrdil to i průzkum pocitu bezpečí, který si nechala zpracovat. „Jde o to, že se v okolí vyskytují problémoví občané, kteří se shlukují ve veřejném prostoru. S tím se dá dělat omezeně něco, samo sebou v rámci pravomocí městské policie,“ sdělil náměstek primátorky města Pavel Vrbický (Piráti).

Městští strážníci v posledních týdnech přijímají velké množství stížností, potvrdila jejich mluvčí Eva Kněžourková. V domě se zavedou nová opatření – například domovník na každém druhém patře. „Často se nám stává, že za přítomnosti strážníků nedochází k žádnému protiprávnímu jednání, proto bychom uvítali umístění kamer, jejichž záznam by nám sloužil jako důkazní materiál,“ doplnila Kněžourková.

Dům potřebuje i celkovou rekonstrukci. Ta už je naplánovaná, bude stát zhruba 220 milionů a začít by měla v roce 2025.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka na Trutnovsku s fatálním koncem: Partnerka zemřela jinak, než původně tvrdil policii

Tagy:
Hradec Králové Česká pirátská strana panelový dům hluk Pavel Vrbický Harmonie