„Nech ho umřít a přestěhuj se na Floridu“. Trumpův synovec se pustil do exprezidenta

Trump přijal republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb.

Trumpovci jdou do útoku

Kampaň před americkými prezidentskými volbami je v plném proudu a prakticky denně se objevují nové informace o hlavních aktérech. Nyní vystoupil Fred C. Trump III., synovec republikánského exprezidenta Donalda Trumpa. O svém strýci napsal, že má hrůzný názor na postižené. Exprezidentův synovec má sám postiženého syna, přičemž bývalá hlava státu mu měla hned několikrát říci, aby ho „raději nechal umřít“.

Synovec amerického exprezidenta, nesoucí zároveň stejné jméno jako Donaldův otec a bratr, s útoky na Trumpa přišel ve své knize. O jedné z kapitol se rozepsal v magazínu Time.

ČTĚTE TAKÉ: Harrisová je opice s granátem a dědeček Biden rukojmím, vysmívají se Rusové kandidátům v USA

Zmiňuje v ní exprezidentův vztah k postiženým, který je podle něj mimořádně špatný. Sám Fred Trump má postiženého syna Williama, který trpí kvůli mutaci genu KCNQ2. Ta vede k silné epilepsii, přičemž tato diagnóza může vést i právě ke zpomalení vývoje člověka.

William Trump podle svého otce potřebuje každodenní péči, i když je dnes v dospělém věku, a náklady na ni neustále rostou. Zprvu se prý větev rodiny exprezidenta snažila pomoci. Na Williama vznikl rodinný fond, kam členové klanu pravidelně přispívali. Dcera bývalé hlavy státu Ivanka Trumpová dokonce podle Freda Trumpa domluvila setkání mezi ním a bývalým neurochirurgem Benem Carsonem, v tu dobu Trumpovým ministrem pro výstavbu a rozvoj.

Konzultace pod hlavičkou Trumpa ještě coby hlavy státu pokračovaly prý i po začátku pandemie koronaviru. „Diskutovali jsme třeba o nutnosti, aby všechny lékařské školy měly kurzy zaměřené na lidi s mentálními i vývojovými vadami,“ popisoval v článku Time, potažmo ve své knize, Fred Trump.

Schůzky se nakonec zúčastnil i sám patriarcha rodinného klanu v Oválné pracovně. „Donald byl prostě jako Donald. Skákal od jednoho tématu ke druhému, od postižení k burze a zpět. Ale zdál se být upřímně zaujatý a zajímal se podrobně o zdravotnické potřeby napříč USA i výzvy, kterým státy čelí,“ píše Fred Trump.

„Možná by postižení měli prostě umřít,“ měl říci exprezident

Po tomto setkání přišlo ještě sezení mezi čtyřma očima mezi Fredem a jeho strýcem-prezidentem. „Myslel jsem, že se ho upřímně dotklo to, co jsme my, lékař i advokáti, na setkání říkali o svých vlastních klientech, pacientech i příbuzných. Ale mýlil jsem se,“ píše synovec Donalda Trumpa.

Následující slova z úst hlavy státu jej prý zcela vyvedla z míry. „Tihle lidé, stav, ve kterém jsou, všechny ty výdaje... Možná by takový druh lidí měl prostě umřít,“ pronesl podle Freda Trumpa jeho strýc.

„Vůbec jsem nevěděl, co na to říct. On mluvil o výdajích, my o lidských životech. Pro Donalda to bylo ale jen o výdajích, přestože jsme u něj byli a bavili se o efektivitě, chytrých investicích a lidské důstojnosti,“ píše v kapitole své knihy zveřejněné v Time Fred Trump. Po slovech svého strýce se prý zvedl a odešel.

Později téhož roku došlo na další setkání mezi ním a Donaldem Trumpem, tentokrát v jeho slavném golfovém klubu. Důvodem mělo být to, že zmíněný fond pro Williama pomalu vysychal. Členové klanu Trumpů do něj postupně přestali přispívat.

Další setkání, další tvrdý výrok

Fred Trump vypráví, že se se svým strýcem sešel na naléhání bratrance a syna Donalda Trumpa Erica. „Řekl jsem mu (Donaldu Trumpovi), že finance fondu pro Williama klesají a bohužel se výdaje s tím, jak náš syn stárne, rozhodně nebudou snižovat,“ píše Fred v knize. V tu dobu bylo jeho synovi zhruba 19 let.

Reakce Donalda Trumpa však měla být prakticky obdobná, jako ta z Oválné pracovny Bílého domu. „Já ti nevím. Vždyť tě ani nepoznává. Možná bys ho měl jednoduše nechat umřít a pak se odstěhovat na Floridu,“ měl prý Donald Trump říci svému synovci, který jeho slova údajně zcela odmítl.

Sluší se zmínit, že Fred Trump může mít na své příbuzné z Donaldovy větve dodnes vztek kvůli tomu, že jej měli částečně vyšachovat z přístupu ke jmění jeho stejnojmenného dědečka, který byl zároveň otcem nynějšího republikánského kandidáta na prezidenta.

Sám exprezident už v minulosti předvedl, že k lidem s postižením nemá respekt, minimálně k fyzicky postiženým. V minulosti třeba parodoval novináře s postižením ruky. Následně tvrdil, že prý vůbec netušil o redaktorově postižení.

Jiní členové rodiny Trumpa podporují. Například nejstarší dcera Ivanka s manželem Jaredem Kushnerem dorazili na červencový republikánský nominační sjezd. Za exprezidenta se postavili i další rodinní příslušníci – například již zmíněný syn Eric a jeho manželka Lara Trumpová.

Tagy:
zdraví kniha společnost politika Florida Michigan vláda USA Donald Trump hlava státu Časopis Time Eric Trump Fred Trump nemoci a zdravotní potíže atentát na Donalda Trumpa