Nechci „bidenovat“, rýpl si Klaus do prezidenta USA. Vysvětlil, proč už nebude kandidovat

Václav Klaus

K věci (1110)

Už v lednu si Češi zvolí nového prezidenta. Na ministerstvu vnitra svůj zájem ucházet se o Pražský hrad dalo najevo 21 osob. Václav Klaus mezi nimi není. Exprezident v pořadu K věci na CNN Prima NEWS uvedl, že nikdy vážně neuvažoval o tom, že by se měl stát hlavou státu znovu. Své rozhodnutí odůvodnil i svým věkem, přičemž si rýpl do prezidenta USA Joea Bidena.

Sázkové kanceláře dlouhé měsíce uváděly Klause jako jednoho z možných favoritů celé volby. I když se o jeho kandidatuře často spekulovalo, někdejší český prezident nakonec přihlášku na ministerstvo vnitra nepřinesl.

„Nikdy jsem neřekl, že bych chtěl usilovat o další prezidentování. Když si představím, že ten mandát potrvá do roku 2028? Nechci „bidenovat“ a nebýt pak schopen ani sejít ze schůdků z letadla,“ řekl 81letý Klaus ve vysílání CNN Prima NEWS.

Rýpl si tak do Joea Bidena. Demokratický politik, který již brzy oslaví 80. narozeniny, se stal prezidentem USA v roce 2021. Jelikož chce svůj mandát obhajovat, teoreticky by mohl být šéfem Bílého domu až do roku 2029. V té době by mu bylo již 86 let.

I když Klaus uvedl, že za poslední dobu nedošlo ke zvratu v jeho uvažování, v minulosti naznačil, že se prezidentské volby možná zúčastní. Prohlásil totiž, že by zvažoval kandidaturu v případě, že by se mu žádný z jiných zájemců o Pražský hrad nepozdával. Zdá se, že na Klausově odporu vůči kandidátům se nic nezměnilo.

„Nevím, jestli najdu nějakého kandidáta. Netuším, kdo má největší šance, a v podstatě mě to nezajímá. Kandiduje spousta luneticů, kteří netuší, co funkce prezidenta obnáší. Někteří to dělají z recese, jiní se chtějí zviditelnil. Může to pro ně být předstupněm kandidatury do Senátu,“ kritizoval je exprezident.

Česká politika je podle Klause v zoufalé a katastrofické situaci. „Nevidím ale šanci se do toho znovu sám vmísit z role prezidentské, která není v centru české politiky. Z role prezidenta s tím pohnout stejně nelze,“ dodal. Na prezidentské volbě se mu kromě jiného nelíbí, že je přímá, tedy že hlavu státu volí občané, a nikoliv jen zákonodárci, jak tomu bylo dřív. Klaus toto rozhodnutí politiků dlouhodobě kritizuje.

První kolo prezidentských voleb se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Nový prezident či prezidentka se funkce ujme začátkem března 2023.

Rozhovor si můžete pustit i jako podcast:

Tagy: