Nechme se očkovat, vyzval Zeman ve vánočním poselství. Zostra se pustil do opozice

Prezident Miloš Zeman

Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana 26.12.2020

Očkování je svítání na obzoru. V letošním vánočním poselství to prohlásil prezident Miloš Zeman. Apeloval na lidi, aby si nechali dát vakcínu proti covidu. V projevu, který se točil na zámku v Lánech, tradičně kritizoval opoziční strany i média.

Hodnocení roku 2020 je podle Zemana smutné kvůli epidemii koronaviru. „V první vlně jsme ji dokázali překonat díky profesoru Romanu Prymulovi, ale pak jsme usnuli na vavřínech a domnívali jsme se, že jsme tuto epidemii potlačili. Říkala to opozice, která vyzývala k rozvolnění, říkala to vláda a především si to přála celá veřejnost,“ řekl v úvodu prezident. Kvůli tomu podle něj došlo k druhé vlně epidemie, která byla ještě horší než předchozí.

„Říká se, že jen hlupák opakuje stejnou chybu dvakrát. Zatímco inteligent se dopouští zcela nových chyb. Proto si myslím, že bychom neměli podléhat pokušení, vyzývat k dalšímu uvolnění, jakkoliv populární by to bylo, protože tím ohrožujeme zdraví i vysoký počet mrtvých a prolongujeme epidemii díky tomu, že se zvyšuje počet kontaktů,“ uvedl Zeman.

„Na obzoru je svítání. A to svítání se jmenuje očkování,“ prohlásil prezident. „Chtěl bych všechny občany vyzvat, aby se nechali očkovat a nedali nic na ty, kteří vyzývají, abychom nenosili roušky a nedali se očkovat a abychom žili tak, jako kdyby tady epidemie vůbec neexistovala,“ konstatovala hlava státu.

Zeman poděkoval zdravotníkům, hasičům, policistům i vojákům, kteří bojují proti epidemii. Poděkoval i vládě. Ta podle něj byla ostřelována médii a opozicí, ale přes některé chyby odvedla poctivou, tvrdou a dobrou práci.

„Bohužel nemůžu totéž říci o opozici. Došlo k tomu, že jedna z opozičních stran dokonce odmítla poslat svého zástupce do Ústředního krizového štábu,“ prohlásil Zeman. Narážel tím na TOP 09, která sice na jaře měla v krizovém štábu zubního lékaře Romana Šmuclera, ale na podzim strana už nabídky mít zástupce v krizovém štábu nevyužila.

Nestřílejte na provazochodce. Má svých starostí dost.

Skutečná opozice má podle Zemana zvládnout spolupracovat s kabinetem, nebo navrhnout svůj vlastní program. To ale některé opoziční strany udělaly, právě TOP 09 spolu s KDU-ČSL a ODS vytvořily svůj vlastní expertní tým a představily „opozičního“ psa. Své vlastní návrhy předkládají i další opoziční partaje.

„Chtěl bych vyjádřit podporu naší vládě, která bojuje, zatímco jiní pouze mluví. Nestřílejte na provazochodce. Má svých starostí dost. Arnoštku, spadneš,“ prohlásil Zeman v narážce na Rozmarné léto. Prezident zkritizoval i některá média.

Zeman poděkoval dobrovolníkům, kteří během pandemie pomáhají. Podle prezidenta se o nich málo mluví. „A přitom – aniž by je kdokoliv nutil, pomáhají republice,“ podotkl prezident. Za příklad uvedl zákon o dobrovolnictví, který mají v Rakousku. Podle Zemana by mohl podobný zákon fungovat v Česku.

Poděkoval i lidem, kteří se nenechali zmást zběsilou propagandou, jež odrazuje od roušek nebo očkování. „Zažil jsem klimatické šílence, kteří tvrdili, že letošní rok bude největší sucho za 500 let, a poté začalo intenzivně pršet. Věřte svému zdravému rozumu a nenechte se vykolejit těmi, kdo se snaží upoutat vaši pozornost na základě věcných neznalostí,“ radil prezident.

Mluvil i o české ekonomice. Podle Zemana je samozřejmé, že epidemie zanechala výrazné stopy na výkonností ekonomiky. Jádro české ekonomiky, jako je průmysl, stavebnictví a zemědělství, zůstalo podle Zemana nedotčené.

„Vážím si toho, že jsme našli odvahu zadlužit se a tyto dluhy jsme investovali do pomoci firmám, které by jinak mohly zkrachovat,“ řekl Zeman. Po krátkodobé a dočasné pomoci by měla pomoc přejít do dlouhodobých úvěrů se zvýhodněnou úrokovou sazbou, odloženou dobou splatnosti se státní garancí.

„Věřím, že skuteční podnikatelé s pomocí tohoto úvěrového rámce dokáží své firmy oživit a dovést je k prosperitě,“ zdůraznil Zeman.

Volby v říjnu 2021

Prezident také řekl, že termín voleb do Sněmovny bude opět začátkem října. „Věřím tomu, že kandidáty budou lidé, kteří v životě něco dokázali. Nikoliv lidé, kteří se vynoří z neznáma a řeknou, že sice nic nedokázali, ale slibují, že budou hodně pracovat. Takových lidí se varujte, takoví lidé už mnohdy poškodili českou politickou scénu,“ míní Zeman.

V závěru asi desetiminutového projevu se opět vrátil k apelu na očkování. „Příští rok doufám odvane ta pandemie jako odvála pandemie neštovic nebo dětské obrny. V obou případech pomohlo očkování. Proto znovu vyzývám, nechme se očkovat. Nemusí to být zrovna příjemné, ale je to užitečné. Pomůžeme tím nejen sobě, ale především druhým,“ řekl prezident.

Zemanovi předchůdci – Václav Havel i Václav Klaus, v minulosti promlouvali k národu na Nový rok. Současný prezident tradici změnil ihned po nástupu na Hrad. Načasoval poselství na Vánoce s tím, že chtěl navázat na tradici první republiky. Vánoční proslovy na sv. Štěpána totiž míval prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Tagy: