Prymula se nechá očkovat proti covidu mezi prvními. Nechápe Zemana, chválí královnu

Bývalý ministr zdravotnictví a možný budoucí vládní zmocněnec Roman Prymula v pořadu 360° na CNN Prima NEWS prozradil, jaké budou pravidla celoplošného očkování.

Bývalý ministr zdravotnictví a možný budoucí vládní zmocněnec Roman Prymula v pořadu 360° na CNN Prima NEWS prozradil, jaká budou pravidla očkování proti covidu. Podle něj by vláda měla jít příkladem. Zkritizoval však dosavadní kampaň, která se ohledně vakcinace vede.

Mnoho lidí přistupuje k vakcinaci s respektem nebo přímo odporem, což je podle Prymuly velký problém. Vážnější rizika, která by vakcína s sebou mohla nést, bude proto brát na své bedra stát. „Systém je nastaven tak, že zodpovědnost nenese firma, která dodává preparát, ale stát. Všechny státy přijaly tuto tezi, zejména EU, stát by měl případně kompenzovat reakce,“ přislíbil Prymula v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Znovu zopakoval, že očkování proti covidu by mělo být dobrovolné. „Povinnost u tohoto očkování nebude,“ sdělil Prymula. Zároveň ale zdůraznil, že ti, kteří se nenechají očkovat, mohou mít pak určité nevýhody. Narážel na některé návrhy, podle nichž by mohli očkovaní lidé snadněji cestovat.

Výjimku budou tvořit lidé s autoimunitním onemocněním. „Pokud tady bude model covid pasu, tak ten by měl tuto informaci obsahovat,“ dodal.

Chybí pořádná kampaň

Podle Prymuly dosud neexistuje kampaň, která by veřejnost o vakcinaci přesvědčila. „Pokusy byly chabé, přitom je to stěžejní věc. Musíme jim vysvětlit proč, řada lidí má své pochybnosti a řada věcí není jasná. Pokud budeme mít dostatek informací, že je vakcína bezpečná, měli bychom jít příkladem jako třeba britská panovnice,“ uvedl příklad.

Zkritizoval také váhavý přístup prezidenta Miloše Zemana k vakcíně. „Pokud by se špičky v tom státě nenechaly očkovat, těžko to můžeme chtít po běžných lidech,“ doplnil s tím, že sám se chce nechat očkovat mezi prvními.

Budoucí zmocněnec pro očkování?

Bývalý ministr zdravotnictví by mohl získat právě post zmocněnce vlády pro očkování. „Vím, že pan premiér se chystá takovou pozici vytvořit. Já o ni neusiluji, ale pokud budu osloven, zřejmě nabídku akceptuji,“ řekl. Dodal také, že se jedná o velkou zodpovědnost. „Je nutná spolupráce se všemi subjekty, úkol je poměrně velký. Musí se vymyslet plán na očkování sedmi milionů osob a bez spolupráce to nepůjde,“ sdělil.

Podotkl také, že i plánování distribuce a skladování vakcíny bude časově náročné. „Vakcína Pfizer-BioNtech vydrží velmi omezenou dobu. Pokud ji rozmrazíme, vydrží pouze dvě hodiny, poté musí být znehodnocena. Právě z hlediska problematického skladování nebude s největší pravděpodobností aplikována u praktických lékařů, ale jen ve velkých centrech,“ uzavřel.

Tagy: