Nechutné estébácké metody a odporný hnus. Lipavský a spol. cupují Babiše za uniklý mail

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský

Andrej Babiš žádal materiály o Janu Lipavském

Odporný hnus a estébácké praktiky v praxi. Tak komentují čeští politici z vládnoucí koalice uniklý e-mail expremiéra Andreje Babiše (ANO), ve kterém své podřízené vybízí k sehnání materiálů na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Chce po nich například zjistit, zda má šéf tuzemské diplomacie děti a jaké ovládá jazyky, zároveň Lipavského označuje za zm*da. Lipavský pro CNN Prima NEWS řekl, že ho obsah Babišova mailu „znechutil“ a dodal, že by česká společnost měla „odmítnout estébácké metody v politice“.

„Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ napsal Babiš v neděli v mailu svým spolupracovníkům. Vlákno obsahuje životopis, odkazy na články či zmínky o Lipavského dceři a údajné manželce. O mailu informovaly jako první Novinky.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Lipavský ostře o Babišovi: Začíná být bezpečnostním ohrožením Česka, řekl pirátský ministr

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „E-mail se ke mě zprostředkovaně dostal a jeho obsah mě znechutil. Pro českou společnost je velkou vyzvou, aby jednou pro vždy odmítla estébácké metody v politice,“ komentoval pro CNN Prima NEWS sám Lipavský.

Další zákonodárci se přidali. „Starého psa novým kouskům nenaučíš. Andrej Babiš sice často mění názory, ale ne metody,“ napsal na sociální síti X 1. vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Podobně se vyjádřil i šéf KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, podle kterého jde o Babišův styl práce.

Lipavského stranický šéf a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) zase uvedl, že „zatahovat děti a manželky protivníků do politického boje je nechutné, stejně jako si dělat na oponenty složky plné hnoje“.

Exministr financí a dlouholetý Babišův rival Miroslav Kalousek (TOP 09) šéfovi ANO vzkázal, že je „odpudivý fízl a práskač“. „Leč to, že je tak neschopným fízlem, aby to práskal sám na sebe, je přece jenom překvapení… Jak to jenom mohl dotáhnout tak daleko,“ tázal se na sociální síti X Kalousek. Zároveň ale vyčinil i Bartošovi, který tvrdí, že sám do politiky rodiny oponentů netahal. „Když jste mě namalovali na Váš autobus jako vězně a Vy jste nade mnou stál s pendrekem, fakt si myslíte, že se to mých dětí nedotklo?“ reagoval Kalousek na pirátského předsedu.

Přijde Babišova rezignace?

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a zároveň TOP 09 Markéta Pekarová Adamová poznamenala, že Babiš je „mistr světa v mafiánských praktikách“. Zároveň vyzvala Babiše k rezignaci. „V každé zemi na Západ od nás by musel na své politické funkce rezignovat sám, nebo by jej k tomu donutili spolustraníci,“ napsala na sociální síti X šéfka TOP 09.

Bývalý předseda vlády za ODS Mirek Topolánek na sociální síti X uvedl, že Babiš „po tomhle potichu mizí z veřejného života“.

Vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) připomněl, že Babišovy složky byly tématem již v minulosti – v roce 2015 šéfa ANO z jejího držení s informacemi o jeho osobě osočil tehdejší poslanec ČSSD Ladislav Štincl. „Tohle fízlovské chování a hledání osobního kompra je za hranou. Chápu, že s ministrem Lipavským jako opoziční politik nesouhlasí, ale dělat si složku a pátrat po dětech, to jsou mafiánské praktiky jak vystřižené z filmu Kmotr. Možná proto je mu tak blízký Robert Fico a současná slovenská garnitura,“ dodal Válek.

Expremiér si podle všeho spletl příjemce mailu. Jedním z adresátů měl být jeho poradce a bývalý novinář deníku Právo Jan Rovenský, místo toho se však dostal ke stejnojmennému ekologickému aktivistovi, který coby nestraník za ANO sedí ve výboru pro životní prostředí a limity těžby města Litvínov.

Rovenský z Litvínova pro Novinky.cz řekl, že není žádný „babišobijec“, ale zde již musel konat. „V zásadě jsem smířen i s tím, že na sebe politici sbírají kompro, i když se mi to nelíbí. Ale tahat do toho děti a manželky svých protivníků je fakt přes čáru. Je to odporné, a je to podle mě ve veřejném zájmu, aby se o tom lidé dozvěděli,“ řekl Novinkám ekologický aktivista, který obdržel zmiňovaný mail.

Babiš: Není to kompro, poslal by Lipavský děti do války?

Redakce CNN Prima NEWS oslovila s žádostí o komentář i Andreje Babiše. Ten do vydání tohoto článku nereagoval.

Novinkám však sdělil následující: „Příčí se mi reagovat na ukradenou soukromou konverzaci, ale dobrá. Celá vláda stále mluví o válce, dostali jsme se tak daleko, že prezident nahlas mluví o vyslání našich vojáků na Ukrajinu. Pan ministr Lipavský ale za bezpečnostní riziko označuje mě, kvůli tomu, že vyzývám k hledání diplomatického řešení. Nejedná se o žádné kompro, jak se mi snažíte podsunout. Jde přece o podklady z veřejných zdrojů. Chci totiž na ty jeho lži reagovat ve Sněmovně a položit mu jednoduchou otázku, jestli by poslal své děti do války. Já totiž ne. Proto jsem se o to zajímal.“

Tagy: